Gambús subratlla l’aposta sostenible mediambientalment i socialment dels pressupostos europeus post-Brexit per al 2021-2028

La Comissió Europea ha presentat el nou Marc Financer Plurianual i, posteriorment, començarà el tràmit legislatiu i de negociació amb els Estats

En la sessió plenària del Parlament Europeu, el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i el comissari europeu de Pressupostos, Günther Oettinger, han presentat aquest migdia les noves propostes sobre el pressupost de la Unió Europea per al període 2021-2028.

L’eurodiputat català Francesc Gambús ha valorat aquesta proposta de pressupostos comunitaris com una “mirada realista cap a una Europa més sostenible” i ha definit aquests pressupostos com a “més polítics que tècnics”, que s’adeqüen a les noves necessitats i reptes de l’Europa post-Brexit.

Redefinició de prioritats europees

El nou Marc Financer Plurianual 2021-2028, contempla reduccions en les aplicacions pressupostàries de la Política Agrícola Comuna (PAC) i en els fons estructurals. L’eurodiputat, membre independent del Grup del Partit Popular Europeu, ha demanat “prudència” i “tractar amb precisió” aquestes modificacions, perquè ha dit estar “convençut que es poden produir aquests ajustos, si es millora en eficàcia en la gestió”.

Alhora, Gambús també ha considerat que “més que reduccions o retallades, som davant d’una redefinició de prioritats: migració, lluita antiterrorista, defensa, seguretat, economia digital, educació, joventut i, sobretot, innovació i desafiaments socials”.

Gambús ha explicat que “ja tenim la proposta de la Comissió i, ara, comença el treball legislatiu, on, des del Parlament Europeu, treballarem amb la màxima ambició”. Així mateix, ha reblat que “els Estats s’hauran de mullar: si volen un pressupost més reduït, hauran d’explicar amb llums i taquígrafs quines polítiques volen reduir” i ha ressaltat que “es va acabant el temps de defensar una cosa a Brussel·les i dir-ne una altra a la capital de cada país”.

També, ha recalcat que “en aquests pressupostos, cal que parlem més d’objectius polítics concrets que de quantitats. Si estem d’acord amb els objectius, les quantitats ja s’ha demostrat que acaben sortint”.

Un pressupost simplificat per a una Europa líder

En aquest sentit, el diputat a l’Eurocambra ha situat com a objectiu “assolir una Europa més sostenible i pròspera, més social i propera”. “Els europeus necessitem que aquest sigui un pressupost modern i flexible per donar resposta als reptes que sorgeixin, així com simplificar la gestió dels programes europeus i optimitzar el seu impacte”, ha assenyalat.

Així mateix, Francesc Gambús ha celebrat l’augment de les aplicacions pressupostàries destinades a la protecció del medi ambient:

“Europa ha de continuar liderant la lluita global contra el canvi climàtic i aquests pressupostos així ho refermen, perquè incideixen en la transformació d’un model econòmic i energètic més sostenible”.