La lluita contra els plàstics i l’aposta per l’economia circular i l’ecodisseny

Sabíeu que Espanya és el segon país europeu que més plàstics recicla per habitant? 18 kg per persona a l’any. Però, a la vegada, és el país que més plàstics envia als abocadors: 23 kg per persona a l’any.

Què podem fer? Apostar per la transició cap a l’economiaCircular i l’ecodisseny! L’eurodiputat Francesc Gambús ho explica en aquest vídeo.

Sabíeu que Espanya és el segon país europeu que més plàstics recicla per habitant? 18 kg per persona a l’any. Però, a la vegada, és el país que més plàstics envia als abocadors: 23 kg per persona a l’any. Com és possible?

Un estudi recent de Plastics Europe assenyala que el 54% dels plàstics es recicla, però que el 46% restant acaba, en el millor dels casos, malbaratant-se als abocadors. Aquest 46% representa més d’un milió de tones, que tenen un valor d’1.500 milions d’euros.

És imprescindible rebaixar aquest percentatge de residus que van als abocadors. La solució implica: racionalitzar l’ús del plàstic en origen a través de l’ecodisseny, fomentar el reciclatge i, finalment, recuperar els plàstics a través d’una escrupolosa separació per reaprofitar-los com a nous recursos o com a font d’energia.

En aquest sentit, apostar per una fiscalitat verda ens ajudaria a reduir els plàstics en abocadors. També es necessiten incentius per a l’ús de plàstics reciclats, per facilitar la seva recuperació i generar llocs de treball.

En les nostres visites al territori, hem vist exemples de separació mecànica dels plàstics per tal de potenciar la recuperació, com a l’Ecoparc de Mataró. Així mateix, grans empreses com BASF ja estan apostant per la producció de bioplàstics per acabar amb el problema d’arrel.

Des de les institucions europees, estem treballant en una estratègia sobre la gestió dels plàstics, en què estableix que tots els envasos seran reciclables l’any 2030, que es reduirà el consum de plàstics d’un sol ús i es restringirà l’ús deliberat de microplàstics. Així mateix, el paquet legislatiu d’economia circular ja estableix que, l’any 2035, el percentatge total de residus que vagin als abocadors ha de ser el 10%.

El territori ja hi està treballant, les institucions europees també. Cal que els Estats actuïn i facilitin aquesta transició cap a una economia sostenible i circular.

La reducció dels residus que van als abocadors i la recuperació dels plàstics és clau en aquest procés.