El Parlament Europeu intensifica la lluita contra el canvi climàtic amb mesures sobre plàstics, emissions i aigua
L’eurodiputat Francesc Gambús ha intervingut al Ple en aquests punts i ha destacat el consens generat amb acords ambiciosos i realistes
El Ple del Parlament Europeu d’aquesta setmana ha aprovat diversos informes per intensificar la lluita contra el canvi climàtic: la directiva de plàstics d’un sol ús, noves normatives per reduir les emissions de vehicles i la directiva d’aigua de consum humà.
L’eurodiputat Francesc Gambús ha ressaltat que “aquests tres acords amb els Estats, que han generat gran consens, són ambiciosos i realistes per assolir els objectius de sostenibilitat”.
Directiva de plàstics d’un sol ús
El Parlament Europeu ha aprovat l’acord final amb el Consell per a la reducció de l’impacte ambiental de plàstics, en què s’estableix la prohibició l’any 2021 de plàstics d’un sol ús, com plats, coberts, palletes i bastonets per a les orelles.
Els objectius que ha aprovat l’Eurocambra són la recuperació del 90% de les ampolles de plàstic (2029), el reciclatge del 30% dels plàstics (2030), la responsabilitat ampliada al productor (qui contamina, paga), com en el cas del tabac i xarxes de pesca, i l’obligació d’incloure en l’etiquetatge les advertències de l’efecte mediambiental de certs productes.
En la seva intervenció al Ple, l’eurodiputat Francesc Gambús ha afirmat que “cal afavorir inversions per innovar en alternatives viables als plàstics i substituir-los per nous materials sostenibles”. I ha assenyalat que “aquesta directiva inclou objectius europeus concrets i cada Estat ha de transposar-la i fixar les seves mesures. No transposar-la correctament comporta una condemna del TJUE i les corresponents sancions”.
Així mateix, Gambús, únic membre català a la Comissió de Medi Ambient, ha ressaltat que “l’economia circular és una oportunitat per a la generació de llocs de treball amb gran valor afegit i creixement econòmic, així com per a la reindustrialització de la UE”.
L’acord entre el Parlament Europeu i el Consell manté la prohibició dels plàstics oxodegradables i se salven les bosses compostables.
Noves mesures per reduir les emissions
L’Eurocambra també ha aprovat normes de comportament en matèria d’emissions dels nous turismes i vehicles comercials lleugers. “L’acord arribat amb el Consell suposa un gran avenç per aconseguir els objectius de descarbonització i lluita contra el canvi climàtic amb garanties per assegurar una transició justa cap a la sostenibilitat i per assegurar la neutralitat tecnològica”, ha afirmat Gambús.
Les emissions dels cotxes hauran de reduir-se el 2030 el 37,5% i les de les furgonetes, el 31%. Respecte a les emissions dels cotxes, la Comissió proposava el 30%, en la primera votació que es va fer al Parlament l’octubre de 2018 es va acordar el 40% i, finalment, s’ha arribat a l’acord d’assolir l’objectiu del 37,5%. “D’acord amb els informes de la Comissió Europea, si manteníem aquest objectiu del 40% de reducció, suposaria la destrucció de 12.000 llocs de treball en el sector de l’automoció i comportaria un problema social, sobretot en països que encara no han sortit de la crisi econòmica”, ha assenyalat Gambús.
Directiva d’aigua de consum humà
L’eurodiputat, membre independent en el Grup del Partit Popular Europeu, ha expressat que “gairebé un 2% dels europeus té dificultats d’accés a l’aigua, segons Eurostat. Per això, la directiva de qualitat de l’aigua destinada al consum humà és molt important amb l’objectiu de tenir una major qualitat i millorar accés, especialment per a col·lectius vulnerables, augmentar la transparència en la factura del consum i reduir la burocràcia, així com reduir la generació de residus”.
Finalment, Francesc Gambús ha reblat que “és una vergonya que, tot i els esforços de la Comissió i del Parlament Europeu, els Estats no hagin considerat una prioritat aquesta directiva i hàgim de posposar les negociacions fins al pròxim mandat”. “Els europeus mereixen una Europa que protegeixi els seus estàndards de vida”, ha incidit.