El Parlament Europeu reclama al govern europeu i als Estats més rapidesa i ambició per implementar l’ecodisseny

Gambús ha estat ponent a l’ombra d’aquest informe d’iniciativa sobre disseny ecològic que ha aprovat avui el Ple de l’Eurocambra

El Ple del Parlament Europeu ha aprovat avui l’informe sobre la Directiva de disseny ecològic, on demana a la Comissió Europea i als Estats membres més recursos per apostar pel disseny ecològic, més ambició i rapidesa en l’adopció i execució de mesures, així com definir terminis més clars per a la seva implementació.

L’eurodiputat català Francesc Gambús ha estat ponent a l’ombra d’aquest informe (portaveu del Grup del Partit Popular Europeu) i ha defensat “que hi ha d’haver una major agilitat en els procediments per poder adaptar-se al màxim als canvis tecnològics del dia a dia”. Així mateix, ha aconseguit que s’inclogui la remanufactura com a peça clau per reforçar l’economia circular i ha defensat que es tingui en compte els telèfons mòbils com a subjectes d’anàlisi en la directiva d’ecodisseny.

L’eurodiputat català ha aconseguit que s’inclogui la remanufactura com a peça clau per reforçar l’economia circular i ha defensat tenir en compte els telèfons mòbils

Aquest és un informe d’iniciativa de l’Eurocambra per tal d’exposar el posicionament respecte a l’actualització d’aquesta directiva que està treballant la Comissió Europea.

Cap a l’economia circular

En la seva intervenció al Ple de l’Eurocambra, Gambús ha remarcat que “l’ecodisseny és un pas fonamental per continuar avançant cap al nou model europeu d’economia circular: aquell que ens permetrà contaminar menys i crear més i millor ocupació”.

Com a portaveu del seu grup en aquest informe, ha recalcat que “reglamentar millor la fase de disseny i fabricació dels productes és essencial” i ha detallat els motius pels quals cal apostar per l’ecodisseny: “es facilitarà la reutilització dels productes, seran més fàcils de desmuntar, més senzills de reparar i podrem combatre millor l’obsolescència programada, a la vegada que estalviarem danys al medi ambient i disminuirem els costos de fabricació”. Per avançar cap a una nova manera de produir i de consumir és primordial regular totes les etapes del cicle de vida d’un producte”, ha refermat.

Acord per apostar per l’ecodisseny

Tal com ha explicat l’eurodiputat independent en el Grup del Partit Popular Europeu en la seva intervenció, “10 anys després de l’aprovació de la directiva d’ecodisseny, no podem estar satisfets de la seva implementació. Hem d’aprendre dels errors i aportar solucions més fermes i concretes davant el canvi climàtic”. Francesc Gambús ha destacat que “la importància de l’ecodisseny ha fet que la gran majoria de grups europeistes del Parlament ens hàgim posat d’acord en les mesures a adoptar”.