El Parlament Europeu recalca la necessitat de potenciar una aqüicultura europea sostenible i competitiva

Francesc Gambús ha estat el ponent de l’opinió de la Comissió de Medi Ambient sobre aquest informe d’aqüicultura

El Ple del Parlament Europeu ha aprovat aquest migdia l’informe sobre aqüicultura amb l’objectiu de potenciar aquest sector europeu de forma sostenible i competitiva.

L’eurodiputat català Francesc Gambús ha estat el ponent de l’opinió d’aquest informe sobre aqüicultura davant la Comissió de Medi Ambient, Salut Pública i Seguretat Alimentària de l’Eurocambra.

Gambús, únic membre català a la Comissió de Medi Ambient, ha assenyalat que s’aborden dos reptes principals: “la sostenibilitat mediambiental de l’aqüicultura europea, que ha d’anar acompanyada de la sostenibilitat social i econòmica, així com la informació sobre els beneficis del consum de peix europeu en la nostra dieta alimentària”.

“Tenim un gran potencial i marge de creixement en aquest sector”, ha dit l’eurodiputat independent en el Grup del Partit Popular Europeu i ha refermat que “hem d’ajudar a pescadors, criadors i emprenedors a mantenir producció amb estàndards de sostenibilitat”.

Sector aqüícola innovador i sostenible: diversificació, més inversió i planificació

El sector aqüícola a Europa produeix prop del 20% dels productes pesquers i, actualment, dóna feina a unes 85.000 persones. Per això, en l’informe d’iniciativa aprovat que s’enviarà a la Comissió Europea, s’assenyala que “potencialment, és un sector d’alta tecnologia que requereix inversió estructural i de recerca, així com una planificació operativa i financera a llarg termini”.

L’informe subratlla la necessitat d’impulsar “el seu desenvolupament, diversificació i innovació, tot preservant el bon funcionament dels ecosistemes marins”. Així mateix, recalca que “la legislació europea ha d’adaptar-se millor a les realitats, especificitats i necessitats de l’aqüicultura en el marc de la política pesquera comuna i, en particular, amb la legislació ambiental de la UE”. També, demana mesures per fomentar la inversió de la UE en projectes d’aqüicultura en tercers països.

Demana augmentar la inversió de l’aqüicultura fins al 75% en la política pesquera comuna post 2020

Respecte al finançament dins de la política pesquera comuna post 2020, l’informe de l’Eurocambra reclama “augmentar la inversió en aqüicultura d’aigua dolça fins al 75% per augmentar la voluntat d’invertir i donar suport als agricultors” en investigació, desenvolupament i innovació.