Més Europa per més Catalunya. Més Catalunya per més Europa

UDC CONGRÉS

Tots els qui seguiu aquest bloc estic segur que heu vist les darreres notícies sorgides del Consell Nacional d’Unió Democràtica de Catalunya en què m’ha estat donada la responsabilitat d’encapçalar la gent d’Unió Democràtica de Catalunya a les properes eleccions al Parlament Europeu del 25 de maig, i vull compartir amb vosaltres les dues raons que m’han portat fins aquí.

La primera raó és que hi ha una persona que ens ha donat una lliçó del que és formar part d’Unió Democràtica de Catalunya. El país per davant del projecte. I el projecte per davant dels noms.

Salvador Sedó és un molt bon eurodiputat, i ha tingut i té la meva admiració. Ho és tant com ho va ser el mateix Duran. Com ho va ser la Concepció Ferrer, amb qui tants anys vaig treballar a Brussel·les i de qui tant he après.

La segona raó és que m’he posat, ens hem posat tots els membres de la candidatura, a disposició del partit per ser útils en aquest repte enorme d’explicar Europa a Catalunya, i d’explicar Catalunya a Europa. I fer-ho treballant per ser dignes hereus de la feina feta al Parlament Europeu pels nostres antecessors.

Per a mi tot això d’estar al capdavant d’una campanya serà nou. Però tinc, tenim, la certesa que els companys i companyes de partit i un munt de gent propera, ens acompanyarà al llarg del camí. Com també tinc la certesa que els que em seguiu a twitter, Facebook i en aquest bloc, sereu aquí per interpelar-me, per preguntar, per incidir, per fer arribar missatges i per exigir-me respostes.

Estem disposats, decidits i a punt per trepitjar el país de dalt a baix, però us necessitarem a tots plegats. Els que creieu en nosaltres, ens haureu de fer de caixa de ressonància. I tots, haurem de debatre, debatre i debatre i, és clar, intentarem convèncer els que no ho tinguin clar.

Som davant d’unes eleccions europees, sí. Però no només davant d’unes eleccions europees. Som davant d’unes de les eleccions més importants per Catalunya. I no és retòrica d’aquella que els polítics fem, que sempre diem que les properes són les més importants. Aquestes ho són.

Si volem que Europa escolti, i m’atreveixo a dir que si volem que Espanya escolti, cal una participació a l’alçada de les nostres aspiracions.

Si el proper 25 de maig anem a votar per sota del 40% dels catalans, com va passar el 2009, Europa rebrà un missatge; en canvi si el 25 de maig a Catalunya hi ha una participació elevada, singularment elevada, Europa i Espanya rebran un altre missatge.

És, també ara, tot a les nostres mans.

La nova Europa va començar un 9 de novembre, però la propera legislatura no acabarà el 9 de novembre. I com que hi haurà molta feina per fer abans i després del 9N, necessitem, en primer lloc que hi hagi una alta participació. I en segon lloc també necessitem que un bon grapat d’aquesta participació vingui a Convergència i Unió en forma de vots.

Perquè Convergència i Unió ha estat i és la força central del país, la genuïnament catalanista, la genuïnament europeista. La que entén de la nova economia de la recerca i la innovació, però també la que defensa l’economia productiva de sempre. La del respecte responsable pel medi i alhora la que té al cap la nostra terra i els que la treballen. La que sempre està al servei de les persones, i sempre prima les que pitjor ho passen. Perquè aquesta Convergència i Unió, amb capacitat de liderar els moments de major complexitat, sigui la força que porti i expliqui a Europa el missatge dels catalans i les catalanes.

Som un poble europeu, que se sent europeu, que ho és, que ho seguirà sent, que se sent constructor i coprotagonista d’aquesta Unió Europea en permanent evolució. Europa ha de saber que essent més Catalunya serem més Europa, i nosaltres hem de ser conscients que només essent més Europa avançarem nacionalment.

Som un poble que creu, fermament, de manera insubornable, que té dret a decidir el seu futur. Som un poble que creu, fermament, en el benestar de la seva gent, i en la necessitat de cercar oportunitats. Torno on començava. Per a mi encapçalar la gent d’Unió en aquesta campanya serà nou. Però em sentiré, ja m’hi sento, ens sentirem, molt ben acompanyats. Acompanyats per la feina feta durant tants anys pels nostres companys, i amb l’ajuda de tots i cadascun de vosaltres al llarg dels propers mesos de campanya.

Jo només puc prometre ser-hi, amb molta feina i encara més il·lusió.

Visca Unió! Visca Catalunya!