El món espera un lideratge més sòlid i ferm de la UE contra el canvi climàtic davant l’absència dels EEUU

L’eurodiputat català Francesc Gambús ha assistit a la Cimera Global d’Acció Climàtica com a cap de delegació del Parlament Europeu

Una delegació del Parlament Europeu, encapçalada per l’eurodiputat català Francesc Gambús, ha participat en la Cimera Global d’Acció Climàtica que ha tingut lloc entre el 12 i el 14 de setembre a San Francisco. L’objectiu ha estat tractar els assoliments dels estats, regions, ciutats, empreses, inversors i ciutadans en la lluita contra el canvi climàtic amb la mirada posada en la COP24 que se celebrarà a Katowice (Polònia) al desembre d’aquest any.

S’ha trobat amb l’enviat especial de l’ONU per a l’Acció del Clima, Michael Bloomberg, i la secretària de les Nacions Unides sobre canvi climàtic, Patricia Espinosa

Lideratge europeu i consens global ambiciós

Francesc Gambús, membre independent del Grup del Partit Popular Europeu a l’Eurocambra, ha afirmat que “després de les reunions bilaterals mantingudes i de la Cimera en conjunt, hem constatat que el món espera que la UE exerceixi un lideratge més sòlid i ferm en la lluita contra el canvi climàtic davant l’absència dels EEUU”.

“Només omplint aquest lideratge global podrem complir amb els Acords de París i que la propera COP24 sigui un èxit”, ha refermat i ha reblat: “si no ho fem, ningú més ho farà. El temps és ajustat i l’acció és urgent”.

“Hem manifestat el nostre suport a la secretària executiva de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic, Patricia Espinosa, per construir un consens ambiciós que proporcioni normes clares, transparència i finançament, en el marc de l’Acord de París, per a la lluita contra el canvi climàtic”, ha exposat Gambús com a cap de la delegació del Parlament Europeu.

Així mateix, ha dit que “malgrat l’anunci de Trump de la retirada dels EEUU de l’Acord de París, el missatge provinent de San Francisco és de possibilitat, ambició i urgència. En les nostres converses amb actors nord-americans (Estats, ciutats, indústries…) no hi va haver cap senyal de renúncia, i sí un gran compromís per complir amb els compromisos que els Estats Units van fer fa tres anys a París. Els Estats Units són molt més que Trump”.

Reunions bilaterals d’alt nivell:

La delegació del Parlament Europeu ha estat formada, a més de Gambús com a cap, pels eurodiputats Lynn Boylan (Grup Confederal de l’Esquerra Unitària Europea) i Bas Eickhout (Grup dels Verds / Aliança Lliure Europea).

Durant els tres dies, han mantingut trobades amb el governador de Califòrnia, Jerry Brown, amb l’enviat especial de l’ONU per a l’acció del clima, empresari i exalcalde de Nova York, Michael Bloomberg, amb la secretària executiva de l’ONU sobre canvi climàtic, Patricia Espinosa, amb el governador de Connecticut, Dan Malloy, una delegació de membres de l’Assemblea de l’Estat de Califòrnia, el ministre de Medi Ambient de la República de les Illes Marshall, David Paul, el fundador i director del Centre per al Progrés Americà, John Podesta, amb l’exdirectora de l’EPA, Gina McCarthy, i el Comissari europeu, Miguel Arias Cañete.

En aquestes reunions, la delegació de l’Eurocambra ha donat a conèixer les mesures impulsades per la UE per a la reducció d’emissions, la transició cap a una economia sostenible i circular, i el compliment de l’Acord de París. “És gratificant veure com hi ha polítiques europees que són valorades arreu del món, com el sistema de comerç d’emissions europeu”, ha destacat.

Llegeix els compromisos adquirits en la Global Climate Action Summit.