La Fundació AROA participa en una jornada al Parlament Europeu sobre la prevenció de la violència de gènere

Diverses entitats europees exposen els resultats d’aquest projecte dut a terme en 7 països i que té l’objectiu de sensibilitzar els joves en la igualtat i prevenir la violència de gènere

La Fundació catalana AROA participa en la presentació d’un projecte europeu, liderat per les entitats europees European Anti-Violence Network i The Smile of the Child, que tracta sobre la prevenció primària de la violència de gènere, a través de la formació de professors/es, i la sensibilització dels estudiants de secundària en matèria d’igualtat de gènere i relacions sexoafectives saludables.

L’acte està apadrinat per l’eurodiputat català Francesc Gambús, membre independent del Grup del Partit Popular Europeu a l’Eurocambra.

En la intervenció inaugural, Gambús ha ressaltat que les polítiques “han de tenir un enfocament integral i global del fenomen complex de la violència contra la dona que inclou l’ús de la legislació, la sensibilització, la conscienciació, la prevenció i el finançament”. L’europarlamentari s’ha dirigit a les entitats que han assistit a la jornada dient que “des de les institucions europees, fem lleis i convencions, però necessitem la societat civil i les entitats per canviar la realitat”.

Projecte europeu en 7 estats:

La jornada té l’objectiu de presentar aquesta acció coordinada entre diferents entitats de diversos estats membres: tracta de la participació activa d’adolescents i nens en la seva pròpia conscienciació i empoderament, i les recomanacions polítiques per a la seva implementació i avaluació. Aquest projecte s’ha implementat del 2014 al 2016 a Espanya, Grècia, Xipre, Romania i Hongria (anteriorment, del 2010 al 2012, també a Alemanya i a Àustria).

Un aspecte important del projecte és que, durant tot el procés, es va avaluar tant la percepció de la igualtat de gènere i les violències de gènere del professorat i l’alumnat, com la validació de la metodologia i les activitats del recurs pedagògic, donant com a resultat un estudi comparatiu de la situació als diferents països (aquestes dades es presentaran a l’acte) i una sèrie de recomanacions per incorporar aquestes eines a les polítiques nacionals i europees per donar resposta a l’Art.14 del Conveni d’Istanbul.

Què inclou el projecte?
  • Recerca i publicació d’un informe de situació a cada país.
  • Creació d’un recurs pedagògic de sensibilització i prevenció pel professorat de secundària, prèviament validat a l’anterior edició del projecte (2010) i adaptat al context de cada país. Aquest recurs consta de l’Informe de situació, una guia per al professorat i un quadern d’activitats per a l’alumnat.
  • Seminaris de formació per al professorat.
  • Tallers de prevenció: “Construint relacions afectives saludables”, implementats pels docents prèviament formats als seminaris.
  • Congrés Nacional a cada país i Congrés Europeu.

En ambdues edicions el projecte ha estat avaluat externament per la Prof. i.R. Dr. Carol Hagemann-White de la Universitat de Osnabrück.

Sobre la Fundació AROA:

És una organització sense ànim de lucre, de voluntariat i activisme professional, fundada per un grup de professionals de la salut, l’educació i l’atenció social, amb sensibilitat per la creixent presència dels trastorns psicosocials en l’exercici diari de la seva professió. Els projectes es desenvolupen des de l’acció comunitària als barris, especialment de la ciutat de Barcelona, i d’altres municipis de la província, però també participen en projectes europeus i de cooperació internacional.

Enllaç a l’informe d’avaluació:
http://www.gear-ipv.eu/images/ExternalEvaluationReport_GEARagainstIPVII.pdf

Adolescents Workshop Policy Brief:
http://www.gear-ipv.eu/images/news/AdolescentWorkshopsPolicyBriefEN.pdf

Compromís de la UE amb l’adhesió al Conveni d’Istanbul el passat mes de maig.
Més informació: http://www.consilium.europa.eu/es/press/press-releases/2017/05/11/vioklence-against-women/