Ja tenen el concert!

“Ja tenen el concert!” i “Així és ben fàcil ser moderat i fer la campanya que ha fet el Partit Nacionalista Basc a Euskadi!”. Aquestes són dues afirmacions que hem sentit de diferents veus després de la gran victòria del lehendakari Urkullu el passat diumenge. De fet, es van començar a sentir després de l’entrevista que La Vanguardia va fer a l’aleshores candidat del PNB abans dels comicis.

Hi estic d’acord, però a mitges. Em sembla simptomàtic que es digui això des de Catalunya, perquè no deixa de traslladar, cara endins i cara enfora, que ens podríem sentir còmodes en una Espanya que volgués acomodar Catalunya. Aquestes afirmacions amb què he començat provenen moltes vegades de gent que avui defensa la independència exprés i són un clam a Espanya perquè plantegi -i ja fa tardíssim- una sortida política als plantejaments de Catalunya, començant per la qüestió del dèficit fiscal, el concert econòmic o un sistema de finançament equiparable.

I una segona reflexió: en relació al PNB i al concert econòmic per a Euskadi, a la seva moderació i a tot plegat. Tot i tenir el concert, el Partit Nacionalista Basc va idear, va bastir i es va embrancar amb l’anomenat Pla Ibarretxe. Els dirigents actuals ja tenien alguna responsabilitat i, a fe de Déu, que recorden aquell procés gravat a foc. També el PNB d’avui és com és per tot el que van recórrer amb aquell Pla.

Per tant, no és que “ja tenen el concert i així rai”. És que, sense retrets, han après del camí recorregut.