Gambús tracta amb els municipis del Sénia la propagació del bacteri ‘Xylella fastidiosa’ en arbres com l’olivera

Els eurodiputats Francesc Gambús i Santi Fisas reclamen a la Comissió Europea que intervingui per avaluar la situació i el control de la propagació de la ‘Xylella fastidiosa’ a l’Estat espanyol

L’eurodiputat Francesc Gambús ha afirmat que “cal que les institucions europees s’impliquin per tal d’aturar la propagació del bacteri Xylella fastidiosa en els nostres arbres i eliminar els possibles brots”.

La xylella fastidiosa és un bacteri amb un enorme potencial patogen que pot afectar plantes cultivades, ornamentals i silvestres, com per exemple la vinya, l’olivera, els cítrics, els ametllers… El primer brot notificat va ser a la província de Lecce (Itàlia) en 2013 i, posteriorment, es va propagar arreu d’Europa, donant-se casos a Alemanya, França i a Espanya. El primer cas a Espanya es va donar a les Illes Balears, però el passat 30 de juny el bacteri va saltar a la península ibèrica, concretament, a Alacant.

És per aquest motiu que l’eurodiputat Francesc Gambús, juntament amb l’eurodiputat Santiago Fisas, ambdós del Grup del Partit Popular Europeu al Parlament Europeu, han reclamat a la Comissió Europea que “elabori una auditoria a Espanya, com ja ha fet a Alemanya i Itàlia, per avaluar la situació i els controls oficials per a la Xylella fastidiosa”.

A través d’aquesta pregunta parlamentària, els eurodiputats catalans han demanat a la Comissió que analitzi “si es va actuar amb l’efectivitat necessària després del brot d’octubre de 2013, a la regió de Pulla, per contenir aquest bacteri”.

Gambús es va reunir el passat divendres amb alcaldes, regidors i representants de cooperatives que formen part de la Mancomunitat de la Taula del Sénia. Aquesta entitat supraregional agrupa 27 municipis de Catalunya, la Comunitat Valenciana i l’Aragó, i impulsen projectes de desenvolupament rural, ocupació i d’altres. D’entre aquests projectes, els representants de la Mancomunitat van mostrar a l’eurodiputat la preservació que duen a terme de les 4918 oliveres mil·lenàries que es troben situades a prop del riu Sénia.

El diputat a l’Eurocambra que va visitar els museus d’oliveres mil·lenàries d’Ulldecona i La Jana, juntament amb l’eurodiputada socialista Inés Ayala, ha destacat la “singularitat a tota Europa d’aquestes oliveres i del projecte per a la seva preservació i aprofitament”.

Gambús, que és l’únic membre català a la Comissió de Medi Ambient del Parlament Europeu, ha mostrat la seva disposició per cercar suports institucionals i ajudar en l’impuls d’aquest projecte a nivell europeu per part de la Mancomunitat.

Finalment, Francesc Gambús ha assenyalat “l’exemple de cooperació que estan duent a terme la Mancomunitat de la Taula del Sénia en què treballen conjuntament ajuntaments de tres comunitats diferents”. “És més fàcil treballar plegats, unir diferents administracions al servei de la ciutadania”, ha apuntat i ha ressaltat que “aquestes iniciatives parteixen des de baix i l’objectiu principal és resoldre els problemes quotidians, i van des del nivell local al nivell europeu. És per això perquè hem vingut a visitar aquest projecte”.