Gambús reclama implicació de sectors i institucions per a la transformació sostenible del planeta amb l’economia circular

L’eurodiputat català ha participat en un debat organitzat per la Comissió Europea a Barcelona sobre economia circular

L’eurodiputat català Francesc Gambús ha participat aquest matí en el debat “L’economia circular: fem possible la transformació” que ha organitzat la Representació de la Comissió Europea a Barcelona.

En el marc del recinte modernista de Sant Pau a Barcelona, Gambús, que ha treballat en el paquet legislatiu sobre economia circular, ha destacat l’aposta de la Unió Europea per canviar el model econòmic i productiu cap a un de més sostenible a través de l’economia circular. Per aquest motiu, ha reclamat la implicació de tots els sectors i institucions per fer possible aquesta transformació i “no llençar el planeta a la paperera”.

Beneficis:

“L’economia circular és una responsabilitat de tots i comporta beneficis per a tots”, ha afirmat l’eurodiputat català i ha marcat la sostenibilitat, l’eficiència i la creació d’ocupació com a principals beneficis. Gambús ha exposat que “es crearan, aproximadament, 170.000 llocs de treball directes fins al 2035, es calcula un estalvi de 600.000 milions €/any per a les empreses (eficiència i reducció de costos) i un estalvi anual de 500 € per cada llar europea, es reduirà la dependència de l’exterior, s’apostarà per la recerca i augmentaran els sectors de la reparació i la reutilització”.

Així mateix, ha dit que “aquesta transició cap a l’economia circular és necessària per complir amb l’Acord de París contra el canvi climàtic i per deixar un món millor a les futures generacions”.

S’està negociant el paquet d’economia circular:

Francesc Gambús, que és l’únic eurodiputat català en la Comissió de Medi Ambient al Parlament Europeu, ha explicat que, actualment, s’està negociat el paquet legislatiu d’economia circular amb el Consell i, a banda, s’està treballant en les directives d’ecodisseny, reutilització de l’aigua, plàstics i eficiència energètica, entre d’altres.

184,4 M persones desplaçades per desastres climàtics (2008-2014):

A banda, el diputat a l’Eurocambra, independent dins del Grup del Partit Popular Europeu, ha volgut conscienciar de la importància d’aquest canvi, perquè, tal com ha dit, “hem de ser conscients que els recursos són limitats, que ha augmentat la població i és insostenible el model de creixement lineal de produir, consumir i llençar”. Així mateix, ha ressaltat que “si deixéssim d’emetre CO2, d’aquí a 100 anys, encara quedaria un 40% del CO2 que ja hem emès” i ha aportat la següent dada d’ACNUR: “184,4 milions de persones s’han hagut de desplaçar per desastres relacionats amb el clima entre 2008 i 2014”.

“La solució és circular, és fer la nostra economia sostenible. Transformar-ho tot i reaprofitar-ho tot”, ha assenyalat Gambús i ha apuntat que “necessitem societats sostenibles socialment, mediambientalment i econòmicament”.

En el debat “L’economia circular: fem possible la transformació”, també hi ha participat el director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Ferran Tarradellas, el director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de la Generalitat de Catalunya (CADS) i president de la Xarxa Europea de Consells Assessors per al Medi Ambient i per al Desenvolupament Sostenible (EEAC Network), Arnau Queralt, el cap de Meteorologia de Televisió de Catalunya i professor de Pronòstic Meteorològic de la Universitat de Barcelona, Tomàs Molina, directora de Sostenibilitat de Foment del Treball, Alba Cabañas, i el membre del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de la Generalitat de Catalunya (CADS) i president de la Comissió de Medi Ambient del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, Josep M. Serena.

Vols més informació sobre l’economia circular? Entra AQUÍ!