Gambús reclama a la Comissió Europea que pressioni França per desencallar la connexió gasística del projecte MidCat

L’eurodiputat denuncia la paràlisi en què es troba a la part francesa aquesta infraestructura, essencial per crear un mercat comú del gas natural

Ara fa un any, les institucions europees van fer una aposta decidida per començar la construcció del MidCat, un gasoducte que ha d’unir la xarxa de gas natural canalitzat espanyola amb la francesa a través de Catalunya, i que és indispensable per a la creació d’un mercat Europeu del gas natural al sud-oest d’Europa.

Fa poc més de sis mesos, la Comissió Europea signava diversos acords per subvencionar amb 5,6 milions d’euros la realització dels estudis per començar les obres de construcció. Però, segons han publicat alguns mitjans, diverses grans indústries han acusat les autoritats franceses d’estar bloquejant el projecte i han recriminat la passivitat de la Comissió Europea.

És per aquest motiu que l’eurodiputat català Francesc Gambús ha denunciat aquesta situació de paràlisi en què es troba el projecte MidCat i ha requerit la Comissió Europea a que aporti informació sobre el desenvolupament dels treballs de la connexió gasística.

La primera fase del projecte inclou la construcció d’un tub d’uns 235 quilòmetres de gasoducte i una inversió de 470 milions d’euros. D’aquesta primera fase, uns 150 milions d’inversió són per al tram espanyol i altres 320 milions d’euros per a la zona francesa. Per això, Gambús ha recriminat a la Comissió que no estigui pressionant les autoritats franceses per al compliment dels acords signats, mentre que la part del costat espanyol està força avançada.

Així mateix, l’eurodiputat del grup EPP ha demanat transparència en les accions que s’estan duent a terme per part de la Comissió per desencallar la construcció d’aquesta important infraestructura energètica.

Francesc Gambús ha destacat el valor del projecte “no ja per a Catalunya i Espanya, sinó per al conjunt de la UE donada la possibilitat de garantir i diversificar el subministrament de gas al continent europeu”. “La construcció del MidCat suposaria un gran avenç cap a un mercat únic europeu de gas i permetria rebaixar la dependència que molts estats de la UE tenen del gas rus”, ha refermat l’eurodiputat català.

Cal recordar que, al gener del 2016, Gambús ja va presentar una pregunta parlamentària per reclamar el compliment dels compromisos per iniciar la construcció del projecte MidCat i va assenyalar la manca de voluntat de França per desenvolupar el projecte.