Gambús sobre el procés català: “Hem de recuperar majories més àmplies”

Debat a Olot TV amb eurodiputats catalans per parlar de la situació de Catalunya i com es veu des de les institucions europees

L’eurodiputat català Francesc Gambús ha participat en el debat organitzat per Olot TV i La Xarxa de televisions locals per parlar de la situació de Catalunya i com es veu des de les institucions europees.

Ampliar majories

Gambús ha afirmat que “hem de tornar a recuperar majories més àmplies” i ha exposat que “després de la sentència del TC sobre l’Estatut, el 2010, van sortir al carrer des del president Montilla fins a la CUP. Hem arribat al 2017 on queda una part del PDeCAT, ERC i la CUP”. Per aquest motiu, ha reclamat “anar més enllà del nucli dur de l’independentisme i recuperar la majoria de més del 80 %. Ens hem de tornar a fer forts per reclamar el que volem legítimament”.

Així mateix, l’eurodiputat democratacristià ha apuntat que “si algú es creu que el problema català es dissol i desapareix perquè, a les eleccions del 21 de desembre, pugui guanyar el bloc del 155 és que està molt cec o molt equivocat”. Per això, ha reclamat “tornar-nos a obrir i recuperar majories molt àmplies”. “Hem de posar al congelador els objectius de qui van davant i més de pressa per poder avançar”, ha dit.

Els empresonaments són una barbaritat

Sobre els empresonaments, el diputat a l’Eurocambra, independent dins del Grup del Partit Popular Europeu, ha exclamat que “és una barbaritat posar-los a la presó per defensar mandats democràtics, erronis o no, compartits o no”. Ha dit que “la justícia és independent i pot acusar del que vulgui”, però ha qualificat les mesures preventives com una “animalada”. Així mateix, ha apuntat que “a Europa, es demostra que no només tenim estats diferents, sinó també justícies diferents, que estan fent el contrari del que els governs volien que fessin”.

Sobre el procés de construcció europea i el cas català, Francesc Gambús ha relatat que “Europa és evidentment una associació d’estats perquè la funden estats amb la voluntat d’anar més enllà d’una simple organització estatal i de configurar-se en uns estats units”. “Estem a mig camí i estem en un període de crisi on el cas català apareix entremig”, ha destacat i ha assenyalat que “el cas català no és l’únic element que fa reflexionar sobre el que passa a Europa, però és un més”. En aquest sentit ha relatat les diverses crisis que té la UE: “el cas hongarès, el polonès, la crisi econòmica, com Europa ha estat incapaç de resoldre la crisi econòmica a temps, la crisi social que ve aparellada, la crisi d’identitat dels europeus amb el projecte actual…”. “Som en una suma de moltes crisis”, ha reblat.

Per altra banda, ha expressat que “els referèndums que s’han fet a la UE han estat dins de l’estat de dret de cada país” i ha rebutjat la via unilateral.