Gambús presenta al Parlament Europeu un informe per potenciar l’aqüicultura sostenible i competitiva

L’eurodiputat ha estat el ponent de l’opinió de la Comissió de Medi Ambient sobre aqüicultura i s’ha donat un termini d’esmenes fins al 31 de gener

L’eurodiputat català Francesc Gambús ha presentat avui un informe d’opinió sobre aqüicultura davant la Comissió de Medi Ambient, Salut Pública i Seguretat Alimentària del Parlament Europeu.

En aquest informe, Gambús aposta per potenciar “un sector europeu de l’aqüicultura sostenible i competitiu” i ha assenyalat que aborda dos reptes principals: “la sostenibilitat mediambiental de l’aqüicultura europea i la informació sobre els beneficis del consum de peix europeu en la nostra dieta alimentària”.

Hem d’ajudar a pescadors i criadors a mantenir la producció amb estàndards de sostenibilitat.

“Del peix que consumim a la Unió, el 60% aprox. és importat de països tercers, mentre que la nostra aqüicultura només ens proveeix del 10%”, ha explicat l’eurodiputat independent en el grup EPP, i ha remarcat que “tenim un gran potencial i marge de creixement en aquest sector” i que “hem d’ajudar a pescadors, criadors i emprenedors a mantenir la producció amb estàndards de sostenibilitat”.

El consum peix de proximitat ajuda a la sostenibilitat i a mantenir centenars de milers de llocs de treball.

En aquest sentit, Gambús, únic membre català a la Comissió de Medi Ambient del Parlament Europeu, ha advocat per “una campanya informativa a nivell europeu sobre aqüicultura”. Ho ha justificat perquè “són menyspreats com a ‘peixos de granja’ i hem d’explicar als consumidors que el consum peix de proximitat ajuda a la sostenibilitat i a mantenir centenars de milers de llocs de treball”.

Francesc Gambús ha remarcat que “hem de proposar polítiques vinculades als conceptes de sostenibilitat, qualitat i d’economia circular” i ha apuntat que “també, hem de vetllar per una correcta alimentació de la ciutadania”.

Finalment, l’eurodiputat ha recordat que “dijous vinent farà un any de la crisi del panga, en què una cadena de supermercats va retirar aquests peixos de tres Estats Membres (Espanya, França i Bèlgica) a causa que van aparèixer informacions sobre la seva producció, que es realitza fonamentalment a Vietnam i Tailàndia, que provoca greus conseqüències mediambientals i socials, sense que aquests peixos aportessin un gran valor nutricional als consumidors, molts d’ells menjadors escolars”.