Gambús: “El nou impost europeu sobre el plàstic ha de servir perquè qui contamini, pagui”

L’eurodiputat català ha reclamat repartir l’impost sobre el plàstic entre tots els actors, perquè no recaigui tot en el consumidor i per incentivar la indústria europea a modificar l’ús del plàstic

La Comissió Europea ha anunciat avui que proposarà la creació d’un impost europeu sobre el plàstic amb l’objectiu de reduir l’ús d’envasos d’aquest material, així com obtenir nous ingressos per al pressupost comunitari.

Sobre aquesta proposta, l’eurodiputat Francesc Gambús ha afirmat que “aquest impost sobre el plàstic s’hauria de repartir entre els diferents actors de l’escala de valor del producte, des del productor fins al consumidor final”. I ha apostat pel principi que “qui contamina, ha de pagar”, però ha especificat que “si tot el pes de l’impost recau sobre el consumidor, la indústria no tindrà cap incentiu per modificar l’ús del plàstic”.

Gambús, únic membre català a la Comissió de Medi Ambient del Parlament Europeu, ha demanat cautela i esperar a com es concretarà aquesta mesura en la Comunicació de l’estratègia europea sobre els plàstics, que la Comissió Europea hauria d’haver presentat el mes de desembre de 2017, en el marc del paquet d’economia circular.

L’impost no s’ha de justificar per la marxa del Regne Unit

Per aquest motiu, l’eurodiputat independent dins del grup del Partit Popular Europeu ha proposat que “el disseny i l’aplicació d’aquest impost s’ha d’enfocar amb l’objectiu d’un món sostenible, lliure de plàstics nocius”. “Aquest impost no s’ha de justificar simplement per la marxa del Regne Unit i perquè ens calen més ingressos propis”, ha reblat Gambús i ha insistit que “aquesta figura impositiva ha de servir per combatre el canvi climàtic i no ha de dependre de la marxa del Regne Unit”.

Mesura positiva per reduir CO2 i impulsar l’ecodisseny

“El plàstic és el primer problema mediambiental del nostre planeta: contamina terra i oceans, i és una de les principals causes d’emissions de CO2”, ha exposat Gambús i ha incidit en què “aquest impost pot ser una bona mesura mediambiental per descarbonitzar l’economia, reduir el CO2 en la producció, apostar pel consum sostenible i responsable, i impulsar l’ecodiseny d’embalatges”.

Calen més polítiques europees de medi ambient

El diputat a l’Eurocambra ha constatat que “la Unió Europea ha de començar a assumir que hi ha reptes que ha d’entomar directament” i ha remarcat que “ens toca començar a assumir les nostres parts de responsabilitat i no externalitzar-les en d’altres, com fèiem fins ara amb els plàstics que portàvem a tercers països, com a la Xina”. Aquest país ja ha tancat les seves portes a les deixalles de plàstics i Europa ha de trobar alternatives davant l’alt consum que genera.

Francesc Gambús ha reiterat que “el medi ambient és un camp perfecte per desenvolupar polítiques europees, perquè els efectes nocius de l’acció de l’home sobre el medi ambient no coneixen de fronteres”.