Gambús exigeix a la Comissió Europea que activi els mecanismes per a emergències del mercat davant l’estoc i la baixada dels preus de la fruita dolça a causa del veto rus

L’eurodiputat ha presentat una pregunta parlamentària després que aquest matí diversos productors de fruita dolça s’hagin manifestat a Barcelona i s’hagin reunit amb el representant de la Comissió

L’eurodiputat Francesc Gambús ha exigit a la Comissió Europea que activi els mecanismes per a emergències de mercat, previstos en el reglament de l’Organització comuna de mercats agrícoles, davant el gran estoc i la baixada de preus en el sector de la fruita dolça a causa del veto rus i el tancament de les fronteres de Bielorússia.

La plataforma en defensa de la fruita dolça i el sindicat Asaja s’han manifestat aquest matí per reclamar que la UE autoritzi la retirada de 40.000 tones de fruita que estan en estoc. D’aquesta manera, volen remuntar els preus per sobre del cost de producció en què es troben actualment. Així ho han fet saber al representant de la Comissió a Barcelona.

Per aquest motiu, en la pregunta parlamentària presentada aquest migdia, Gambús ha reclamat més mesures per donar resposta a les situacions de crisi del sector fructícola europeu i ha criticat la ineficiència de les accions que la Comissió està duent a terme en cada campanya d’estiu. En aquest cas, la retirada de productes que exigeixen els productors es tracta d’una mesura extraordinària contemplada en la Política Agrària Comuna (PAC).

D’altra banda, l’eurodiputat, que és l’únic membre català a la Comissió de Medi Ambient, Salut Pública i Seguretat Alimentària de l’Eurocambra, ha insistit al govern europeu perquè valori l’impacte econòmic que pot tenir en els agricultors europeus posposar la presa de decisions a la reforma de la PAC posterior al 2020. En un informe del passat desembre, el Parlament Europeu va incorporar una esmena de Francesc Gambús en l’informe sobre els instruments de la PAC per reduir la volatilitat de preus en els mercats agrícoles i per reclamar que s’incloguessin mesures anticícliques per prevenir les crisis, com aquesta de la fruita dolça. Tot i aquest informe aprovat per l’Eurocambra, la Comissió Europea va reiterar la seva negativa a acceptar aquestes propostes, tot i que va prendre nota de diverses opcions.

L’eurodiputat català també ha reclamat al Govern de la Generalitat i a l’Estat espanyol que defensin davant la Unió Europea els interessos del sector de la fruita dolça amenaçat pel veto rus. Gambús insta les dues administracions a què reclamin conjuntament l’activació dels mecanismes de la UE per compensar aquest boicot: és incomprensible que el sector fructícola sigui qui acabi pagant greument les conseqüències de la geopolítica entre la UE i Rússia.