Gambús: “Europa ha d’accelerar la reducció d’emissions, apostar per la innovació sostenible i preservar l’ocupació”

El Parlament Europeu aprova intensificar la reducció dels drets d’emissió i invertir en tecnologies netes

El Ple del Parlament Europeu ha aprovat avui, per àmplia majoria, noves normes per accelerar la retallada de les emissions industrials de CO2 i invertir en tecnologies hipocarbòniques. L’informe aposta per intensificar la reducció dels drets d’emissió disponibles en el mercat del carbó del sistema europeu de comerç d’emissions (ETS).

L’eurodiputat català Francesc Gambús ha votat a favor d’aquest informe “per accelerar en la reducció de les emissions i descarbonitzar l’economia. Aquest objectiu ha d’anar íntimament lligat amb la innovació sostenible, amb la modernització del nostre sistema energètic i amb la preservació dels llocs de treball”.

Podria ser més ambiciós, però assoleix els objectius

Gambús, únic membre català a la Comissió de Medi Ambient de l’Eurocambra, ha afirmat que “sempre es pot ser més ambiciós, però aquesta legislació compleix dos requisits fonamentals: seguim liderant la lluita contra el canvi climàtic a nivell mundial complint amb els acords a què ens vam comprometre a París i, segon, donem eines a les empreses per a la seva transformació hipocarbònica sense comprometre els llocs de treball de la indústria europea”.

L’eurodiputat ha assenyalat “la magnitud d’aquest mercat d’emissions que és el 40 % de les emissions de gasos d’efecte hivernacle de la UE” i ha apuntat que “requeria una revisió després de diversos desequilibris en què resultava més barat pagar per contaminar que invertir en tecnologies netes”.

La proposta aprovada pel Parlament Europeu estableix, entre altres:
– Increment de l’1,74% al 2,2% de la reducció anual de la quota de drets d’emissió en el mercat a partir de 2021.
– Duplicar la capacitat de la reserva d’estabilitat del mercat ETS per absorbir l’excés dels drets d’emissió en el mercat.

Fons per a energies renovables i modernitzar sistemes energètics

“Les empreses són font de riquesa per a la nostra economia. És per això que no podem permetre que traslladin la seva producció fora d’Europa per les exigències en matèria de reducció d’emissions”, ha assenyalat el diputat independent dins del Grup del Partit Popular Europeu.

En aquest sentit, aquesta nova legislació crea dos fons d’ajudes: un fons d’innovació per a energies renovables i projectes d’innovació de baixes emissions; i un fons de modernització per actualitzar els sistemes energètics de països de la UE de menor renda.