Gambús: “L’estratègia europea sobre discapacitat ha de ser universal per garantir la independència vital de totes les persones”

El Parlament Europeu ha aprovat avui l’estratègia europea sobre discapacitat amb l’objectiu d’empoderar les persones. Gambús hi ha votat a favor

El Ple del Parlament Europeu ha aprovat avui l’estratègia europea sobre discapacitat amb l’objectiu d’empoderar, treballar per a la inclusió activa i la plena participació de les persones amb discapacitat en la societat. L’eurodiputat català Francesc Gambús hi ha votat a favor de l’informe, perquè “hem de construir una Europa sense barreres per a totes les persones”.

En la seva intervenció al plenari, Gambús ha reclamat que “la futura estratègia europea sobre discapacitat ha de ser universal, no sectorial” i ha recalcat que “l’accessibilitat és clau en tots els aspectes de la vida per garantir la independència vital a la qual tots tenim dret”.

L’eurodiputat català ha afirmat que “els legisladors hem de deixar de pensar en què les polítiques públiques sobre discapacitat són sectorials, per transformar-les en polítiques universals”. Ho ha argumentat així: “són 80 milions de persones a Europa amb algun tipus de discapacitat, però, potencialment, som els 500 milions d’europeus que algun dia haurem de fer front a això”. I ha assenyalat que “massa vegades ens enfrontem al nostre dia a dia com si fóssim perfectes i indestructibles, i oblidem el nostre caràcter humà i fràgil”.

Per aquest motiu, ha insistit en què “l’accessibilitat és clau en tots els àmbits del nostre dia a dia: a casa, en el treball, en els transports, als carrers…”.

Finalment, Gambús ha agraït la tasca de la ponent de l’informe Helga Stevens.

Jornada discapacitat i valors europeus:

Cal recordar que l’eurodiputat Francesc Gambús va organitzar el passat 17 de novembre, una jornada sobre la discapacitat i valors europeus amb entitats com el Comitè Català de representants de persones amb discapacitat (COCARMI), la Fundació Tutelar, la UGT i l’Associació Dones No Estàndards. Es va tractar l’empoderament de les persones amb discapacitat: inserció laboral, dret a la capacitat jurídica i igualtat de gènere, i l’Acta Europea de Discapacitat que s’havia aprovat al Parlament Europeu en el mes de setembre d’aquest any.

Sobre l’informe aprovat per l’Eurocambra:

L’informe aprovat pel Ple del Parlament Europeu sobre l’estratègia europea de discapacitat estableix les bases perquè la Comissió Europea elabori la futura estratègia amb l’horitzó de l’any 2030. L’informe de l’Eurocambra aborda els aspectes d’accessibilitat, participació, igualtat, ocupació, educació, protecció social, salut i accions externes, tots ells basats en els articles de la convenció de Nacions Unides dels drets de les persones amb discapacitats.

Per tal que sigui realitzable, caldrà la major implicació dels Estats Membres a efectes pressupostaris, per tal que hi hagi fons disponibles tant dels Fons Estructurals com dels Fons d’inversió Europeus.