Gambús: “Europa ha d’apostar per una Unió energètica que protegeixi els consumidors vulnerables”

El Parlament Europeu ha aprovat un paquet d’informes per potenciar les energies renovables i l’eficiència energètica

El Ple del Parlament Europeu ha aprovat avui un paquet d’informes sobre energia que tractaven sobre el foment de les energies renovables, l’eficiència energètica i la governança de l’energia.

L’eurodiputat català Francesc Gambús ha afirmat que “la Unió energètica és un dels pilars de la lluita contra el canvi climàtic per a la sostenibilitat del planeta”. Per aquest motiu, ha celebrat l’”ambició”, alhora que també el “realisme” de les mesures que l’Eurocambra ha proposat per potenciar l’energia neta.

Gambús, únic membre català a la comissió d’Indústria i Energia del Parlament Europeu, ha subratllat que “els objectius de les mesures és descarbonitzar l’economia, ser menys dependents de l’energia fòssil i reduir dràsticament les emissions de CO2”. Per això, ha exposat que “és un repte a llarg termini” i ha subratllat que “només serà possible si els estats elaboren plans nacionals per potenciar energies assequibles, segures i netes”.

Gambús celebra la voluntat d’establir una definició comuna de pobresa energètica, tal com havia reclamat des de l’inici de la legislatura

En un dels informes aprovats, s’ha incorporat una esmena per establir una definició a nivell europeu del terme de pobresa energètica, com a primer pas per lluitar contra la pobresa energètica, en el marc de la construcció d’aquesta Unió Energètica i per protegir els consumidors vulnerables. Gambús ha recalcat que “aquest ha estat un objectiu prioritari des de l’inici de la legislatura, perquè la Unió de l’energia no només és econòmica, també ha de ser social. Hem de lluitar per protegir les persones”.

Objectius més ambiciosos, però realistes

Els informes de l’Eurocambra sobre energia demanen augmentar el percentatge de l’ús d’energies renovables. Els estats van establir que, el 2030, l’ús d’energies renovables hauria de ser el 27 % i el Parlament Europeu ha demanat arribar al 35 % de consum d’aquestes energies sostenibles.

També situen en un 40 % la reducció del consum d’energia l’any 2030 gràcies a l’eficiència energètica, especialment dels edificis. I es marquen reduir la dependència energètica exterior.

Sostenibilitat i creació d’ocupació

Francesc Gambús ha recalcat que “aquests objectius de potenciar les energies sostenibles han d’anar íntimament lligats a crear nous llocs de treball, apostar per l’ecodisseny i guanyar competitivitat econòmica i mediambiental”.

Per això, ha demanat als estats que “treballin des de ja en plans energètics, incentius, canvis de les regulacions, la descarbonització del transport, el foment de biocombustibles…” per poder assolir aquest repte amb la mirada posada en l’any 2050.