Gambús: “Els emprenedors són clau per impulsar l’economia circular, innovar i generar llocs de treball al territori”

L’eurodiputat ha pronunciat la conferència “L’aposta per una economia circular europea” a la jornada organitzada per Europe Direct Tarragona a la Universitat Rovira i Virgili

L’eurodiputat Francesc Gambús ha afirmat que “l’economia circular és una oportunitat per a nous models de negoci, millorar la competitivitat i transformar la nostra economia de manera transversal”. I ha encoratjat els joves a aposar per la sostenibilitat: “els emprenedors són clau per impulsar l’economia circular, innovar i generar llocs de treball al territori”.

Així ho ha destacat en la conferència que ha pronunciat en el marc de la jornada “Economia circular i emprenedoria juvenil”, organitzada aquest matí per Europe Direct Tarragona al Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili.

Aprovat a l’abril el paquet legislatiu d’economia circular

Gambús, únic membre català a les comissions de Medi Ambient i d’Indústria del Parlament Europeu, ha ressaltat que “després d’arribar a un acord amb els Estats, al Parlament Europeu, vam aprovar el paquet d’economia circular el passat mes d’abril”, pel qual es modifiquen les directives de residus, abocadors, envasos, i aparells elèctrics i electrònics. I ha assenyalat que “hem aconseguit un acord molt treballat, consensuat i ambiciós, alhora que realista”.

L’eurodiputat català ha estat ponent a l’ombra d’un d’aquests informes i ha treballat en tot el paquet legislatiu que estableix, entre altres objectius, arribar a un 65% de reciclatge l’any 2035, el 70% del reciclatge d’envasos l’any 2030 i arribar al 10% de residus que vagin als abocadors l’any 2035.

Així mateix, també ha explicat que ja s’ha aprovat un informe d’iniciativa sobre ecodisseny a la Comissió de Medi Ambient de l’Eurocambra per aconseguir “anul·lar el residu en origen”.

Impuls de la Unió Europea contra el canvi climàtic

L’eurodiputat, membre independent dins del Grup del Partit Popular Europeu, ha assenyalat “el lideratge global de la UE per lluitar contra el canvi climàtic i complir els Acords de París”. “L’impuls de l’economia circular és l’exemple d’aquest lideratge global”, ha dit.

Medi ambient i indústria van per primer cop de la mà

Francesc Gambús ha remarcat que “amb l’economia circular, el medi ambient i la indústria van, per primer cop, de la mà”. “La indústria ha de veure on té la seva circularitat i transformar-se, perquè és una oportunitat de negoci”, ha relatat i ha assenyalat que “amb l’economia circular, passem de concebre la gestió dels residus com un passiu per concebre-la com un actiu que pot donar-nos beneficis”.

Finalment, també destacat que “algun dia haurem de treure el concepte ‘eco’ o ‘sostenible’ per parlar només de disseny o de producció, perquè tota producció o tot disseny haurà de ser ‘eco’, tot ha de ser ‘sostenible’”.

La jornada ha estat organitzada per Europe Direct Tarragona, com a centre d’informació sobre la Unió Europea de l’Ajuntament de Tarragona, i ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tarragona, la Universitat Rovira i Virgili i la URV Emprèn, així com les representacions del Parlament Europeu i de la Comissió Europea a Barcelona.