Un exèrcit europeu?

“La unitat d’Europa no es farà de cop: es farà mitjançant fets concrets”, va dir Robert Schuman l’any 1950. Aquestes passes concretes són les que han anat construint el projecte europeu d’avui.

Fa pocs dies, la cancellera Angela Merkel s’unia al president Macron i proposava la creació d’un exèrcit europeu. Una passa concreta valenta i de ben segur que qüestionada. Amb quin objectiu?

Aprofundir en els valors europeus de solidaritat, cooperació i unitat. I, com deia Merkel, “demostrar al món que mai més hi haurà guerra entre els països europeus”.

És una proposta que hem rebut amb bons ulls per diversos motius: en primer lloc, perquè s’aprofundirà en una veritable integració europea i reforçarà el lideratge europeu al món. També, perquè Europa podrà augmentar la cooperació exterior i la solidaritat amb tercers països, més encara davant l’acció actual dels Estats Units.

La proposta està feta. Ara cal seguir treballant, en la línia proposada per la Comissió i el Parlament Europeu, també en infraestructures de ciberseguretat, lluita contra l’espionatge i les fake news. Perquè quan parlem de Defensa europea, també estem parlant de tot això! Perquè quan parlem d’exèrcit europeu, no estem parlant de botes, sabres i tancs. Parlem d’una presència europea al món amb una sola veu i amb capacitat d’acció. Lògicament, aquesta proposta ha d’anar estretament vinculada una política de seguretat i d’acció exterior que deixi de ser coordinada, en el millor dels casos, i esdevingui plenament comú.

Sempre he defensat que per construir una Unió Europea sòlida és necessari impulsar projectes comuns d’acord amb els valors europeus. Moltes vegades són els mateixos Estats que es neguen a compartir i a cedir la seva sobirania per fer realitat aquest projecte europeu. L’exemple més recent és el dels refugiats.

Que primeres potències com Alemanya i França defensin avui la creació d’exèrcit europeu és una passa estratègica molt important per la Unió Europea política que molts reclamem i per la que s’ha avançat molt poc des del Tractat de Maastrict, i també ho és en relació a la presència de la Unió en el concert mundial.

Veurem si s’acaben imposant els egoismes estatals o impera la voluntat per construir una Europa líder al món.