Plàstics d’un sol ús – Single Use Plastics al Parlament Europeu

Sabíeu que el 70% de les escombraries que hi ha al mar són plàstics? Si no canviem la manera de produir i l’ús dels plàstics, abans del 2050 hi haurà més plàstics que peixos al mar. I, actualment, ja hi ha 51 bilions de microplàstics.

Per aquest motiu, des del Parlament Europeu, estem treballant en noves normatives per tal de reduir els plàstics d’un sol ús. Els objectius són:

– Prohibir els productes d’un sol ús com ara coberts i plats de plàstic, bastonets de cotó i canyetes de cara al 2021.

– Prohibir els filtres de les cigarreres en un 80% el 2030.

– Millorar la recollida separada dels residus i elaborar una guia conjunta sobre el dipòsit-retorn per arribar al 90% de recuperació de les begudes embotellades.

– Incentivar un sistema de dipòsit-retorn per a les xarxes de pesca.

Així mateix, un altre tema destacat és la responsabilitat estesa del productor i també del consumidor. És necessari augmentar la conscienciació ciutadana, tant per evitar el «littering», és a dir, el tirar les coses a terra, com pel fet que determinats elements no es llencin pel labavo com si res.

Sobre la prohibició de les bosses de plàstic, podem estar d’acord en prohibir les bosses de plàstic ultralleugeres, però cal diferenciar-les de les compostables. Per això, caldrà aprofundir-hi més i regular-ho millor.

Cada any, els europeus generem 25 milions de tones de residus de plàstic, i un 70 % no es recicla. Ja és hora de posar-hi remei. Per això, hem establert aquests objectius i la clau per assolir-los és l’aposta per l’economia circular. Fem-ho circular!