Gambús demana aproximar postures entre les institucions i agents perquè el paquet sobre economia circular sigui en èxit
L’eurodiputat, únic membre català de la Comissió de Medi Ambient i ponent d’informes d’opinió sobre economia circular, ha intervingut al 13è Congrés Nacional de Medi Ambient
Aquesta setmana està tenint lloc el 13è Congrés Nacional de Medi Ambient a Madrid sota el lema “La resposta és verda” on es congreguen ciutats, governs, ONGs, universitats, empreses i emprenedors del sector ambiental.
L’eurodiputat Francesc Gambús, únic membre català a la Comissió de Medi Ambient al Parlament Europeu, ha participat en un bloc sobre el desenvolupament del paquet d’economia circular on s’ha tractat el procediment legislatiu que està seguint i els reptes i dificultats de la seva aplicació per part dels estats.
En la seva intervenció inicial, Gambús, que va ser ponent a l’ombra d’un dels informes d’aquest paquet legislatiu, ha remarcat que “avui, l’economia circular és un dels temes més importants que ens ocupen al Parlament Europeu”. “L’objectiu és canviar el model econòmic: hem de passar d’un sistema lineal de produir, utilitzar, i tirar, en què tot acaba a l’abocador, cap a un sistema en què es tanqui el cercle: reduir, reutilitzar i reciclar els nostres recursos, on res es perd, tot es transforma i tot s’aprofita”, ha assenyalat.
L’eurodiputat català ha instat a treballar conjuntament “perquè la tramitació legislativa sigui un veritable èxit i posem a disposició de la societat europea els instruments necessaris per fer real el canvi de paradigma: un consum responsable amb el medi ambient, una economia més justa i una responsabilitat compartida tant pel productor com pel consumidor”. Així mateix, ha reconegut que hi ha divisió entre els diferents estats membres per afrontar el repte i, especialment, sobre disposar els mateixos objectius per a tots els estats per igual i l’homogeneïtzació de les definicions de residus.
A més, ha recalcat que “Europa perd cada any uns 600 milions de tones de materials que són rebutjats com a residus, però que podrien ser reciclats o reutilitzats. Només reciclem un 40 % dels residus domèstics”. I ha afegit que cal abordar l’ecodisseny: “quan es fa el muntatge i producció, posteriorment, hem de poder recuperar tots els components i poder separar fàcilment i reaprofitar-los”.
Gambús ha explicat que, després d’aprovar-se l’informe en la Comissió d’Indústria, Recerca i Energia del Parlament, de la qual ell també n’és membre, encara queda que es tracti en la de Medi Ambient i ha apuntat a les diferents opinions que existeixen en relació al posicionament de la Comissió Europea i la postura del Consell: “cal aproximar postures perquè no es bloquegi aquest paquet i sigui realment un èxit”. També, ha destacat les més de 2.000 esmenes que es van presentar al paquet d’economia circular.
L’eurodiputat ha demanat cautela en el desenvolupament dels punts sobre reutilització, perquè afectaria “moltes organitzacions sense ànim de lucre que ajuden a reinserir persones en la societat i, més concretament, en el món laboral, a través de la recollida i reutilització d’objectes i materials”. Així mateix, ha apostat perquè l’economia circular “creï molts nous llocs de treball i ajudi a les persones amb més risc” i ha remarcat la necessitat d’incloure clàusules socials en la contractació de les empreses de gestió.
I ha remarcat que “volem construir l’entorn favorable per a la creació de més de 170.000 llocs de treball directes fins al 2035, i que aquests siguin de qualitat”.
Gambús ha apuntat que cal “valentia” per afrontar aquest repte necessari per “la sostenibilitat del planeta i una eficient gestió de residus”. I ha destacat el paper de les institucions europees que “destina més de sis mil milions d’euros per transformar el funcionament de la nostra economia”.
Finalment, Francesc Gambús ha demanat el compromís de tots per afrontar “aquest gran repte” i que aquesta transició cap a l’economia circular sigui una realitat.