Gambús defensa que la Comissió Europea lideri les ajudes comunitàries al sector lacti català

L’eurodiputat ha visitat la central de calor amb biomassa i s’ha reunit amb ramaders per tractar la crisi del sector lacti

Arran de la greu crisi que pateix el sector lacti, l’eurodiputat Francesc Gambús s’ha reunit avui amb empresaris ramaders de Ribes de Freser i de Les Llosses per mostrar el seu suport al sector ramader i treballar estratègies d’actuació conjuntes per emprendre mesures de suport de les institucions europees.

L’eurodiputat ha explicat que, des del grup PPE al qual pertany, “estem treballant conjuntament noves mesures comunitàries de suport al sector per afrontar eficaçment la crisi dels preus de la llet”. “Reclamem a la Comissió Europea que lideri aquesta ajuda. No podem deixar la responsabilitat als estats depenent de la seva iniciativa pressupostària”, ha exposat, alhora que ha insistit que “les dificultats gravíssimes del sector provenen de la volatilitat dels preus i de la manca d’instruments europeus per fer front als desequilibris i a la caiguda de la demanda”.

“Hem de donar suport als petits empresaris del territori que actualment estan venent la llet a un preu extremadament baix i que estan patint aquesta greu crisi”, ha declarat. “Des de les institucions europees –i així ho estem proposant des del grup PPE– s’ha d’assegurar la subsistència del sector i regular-lo justa i eficaçment a través d’un control de les grans fluctuacions dels preus que es produeixen”, ha afegit.

En declaracions als mitjans de comunicació després de la visita a la central de calor amb biomassa de Ribes de Freser, Francesc Gambús ha afirmat que “hem de preservar els boscos, i segurament la millor forma és gestionant-los bé i donant-los tot l’ús necessari. És molt millor un bosc ben gestionat, ben treballat amb un objectiu i que pot acabar, fins i tot, en les calderes de biomassa, que no pas un bosc on ningú hi intervé i al final, en aquestes latituds mediterrànies, se’ns acaben cremant”.

Gambús, que a principi de legislatura va ser ponent d’un informe sobre gestió de boscos i fa pocs dies va formar part d’una missió del Parlament Europeu a Finlàndia sobre la gestió forestal, ha volgut conèixer de primera mà la central de biomassa de Ribes acompanyat per l’alcalde del municipi, Marc Prat. “És la primera central connectada a la xarxa pública que dóna serveis a edificis tant públics com privats”, ha remarcat.

L’eurodiputat és portaveu del grup PPE en el paquet legislatiu sobre economia circular que, tal com ha definit, consisteix en “com canviem de model econòmic per poder aprofitar tots els recursos que tenim fins a l’últim bocí” i, per això, ha assenyalat que la central de biomassa “és un exemple que combina el concepte d’economia circular d’aprofitar tots els recursos amb una gestió forestal adequada”.

“Amb una bona gestió forestal, el benefici per a la comunitat és polièdric”, ha refermat i ha dit que “és necessària una bona gestió del bosc i, a la vegada, un millor consum d’energia i és molt més econòmic”.