Gambús: “Davant les crisis, ens cal una Europa més forta”
Gambús ha pronunciat a Mataró la conferència “Europa està en crisi”, organitzada per l’entitat ‘Endavant Europa’
En la conferència “Europa està en crisi” que ha pronunciat a Mataró convidat per l’entitat Endavant Europa, l’eurodiputat Francesc Gambús ha repassat els orígens, reptes i problemes actuals de la construcció del projecte europeu i ha qüestionat quines són les crisis que vivim i si es creu que avui hi ha projecte europeu i què representa.
D’aquesta manera, l’eurodiputat ha destacat que l’objecte dels atacs a la Unió Europea des de la gran ampliació del 2004 és la Comissió Europea, a qui també s’acusa de manca de legitimitat democràtica i d’excés de burocràcia. I ha dit que són els Estats els que fan d’acusadors contra la Comissió que, tal com ha dit, “hauria de convertir-se en el poder executiu polític que definís els interessos comuns essencials, responsable davant del Parlament Europeu i davant dels estats nació representats”.
Gambús ha demanat “sentit crític” davant l’amenaça que s’està produint contra el projecte europeu i ha refermat que “no ens adonem que l’atac no cessarà i que és un combat que caldrà lluitar”. A més s’ha preguntat: “Sense visió europea, pot haver-hi projecte europeu? Si no hi ha visió europea, té cap sentit la gestió? Si tenim gestió sense visió, no estem donant i omplint completament de sentit la paraula burocràcia?”. Així ha defensat que “Europa ha de ser útil”, però també ha de seduir i sentir-se orgullosa per “tornar a posar la visió per davant de la utilitat”.
L’eurodiputat del grup EPP ha admès com a error de l’europeisme el fet de “pensar que per enganxar a més ciutadans a la idea d’Europa s’havia d’abandonar l’explicació del per què i passar-nos directament a la part material, a la ‘repartidora’”. I ha afegit que hem caigut en una “relativització dels valors del projecte europeu i ens hem llençat a ampliacions que eren justes en termes de justícia històrica, però que eren imprudents en termes de fortalesa del projecte i sense haver fet els deures institucionals”. “Passar de la UE-15 a la UE-25, ara UE-28, sense tenir ben tancat i ben travat el projecte federal d’unió política va ser un error per part de l’europeisme”, ha remarcat i ha admès que “hem deixat debilitar les institucions”.
Gambús també ha defensat que, davant el repte dels populismes i dels extremismes, caldrà “fer-nos entendre” i “explicar les coses que es fan, com si estiguéssim parlant a nens”, sense caure en la “simplificació de la resposta” o la “relativització del problema”.
L’eurodiputat ha enumerat les implicacions per a la Unió Europea: “Reformular l’economia, promocionar una societat del canvi i de la innovació, combatre l’augment de les desigualtats i la creixent exclusió, fomentar l’empoderament individual i la democràcia, i reforçar el rol internacional de la Unió Europea”. Així, ha apostat per construir una Unió econòmica i monetària amb una unió bancària i fiscal, promocionar una societat del canvi i de la innovació, i implicar-nos en el foment del rol internacional de la Unió Europa amb una veritable Política Exterior i de Seguretat comunes.
A més, ha assenyalat que “l’única responsabilitat de les institucions europees és no tenir responsabilitat i no ser capaces de forçar la voluntat dels estats per poder tenir una política exterior comuna de debò, amb una sola veu al món. Més enllà d’això, la responsabilitat no pot recaure en les institucions europees, que ja voldríem ser molt més responsables: voldria dir que Europa és més forta”.
Finalment, Francesc Gambús ha dit que la Unió Europea i els europeistes han de fer “autocrítica”, “sentir-nos orgullosos del que s’ha fet”, “accions per explicar-se millor i per assumir competències”, “construir una identitat europea” i “construir Europa des de casa”. “És la nostra responsabilitat i compromís continuar la construcció de la UE enfront de tot el que ara està posant en risc la casa de tots”, ha conclòs.