El Parlament Europeu recorda la figura de Ramon Llull

En un acte impulsat pels diputats del grup del Partit Popular Europeu, Esteban González Pons, Francesc Gambús, Rosa Estaràs i Santiago Fisas.

El Parlament Europeu va acollir ahir el concert «Ramon Llull, un humanista europeu«, que va incloure textos de l’escriptor i religiós mallorquí, en commemoració de la cloenda del 700 aniversari de l’Any Jubilar de la mort de Ramon Llull.

L’acte ha estat organitzat pels diputats del Grup del Partit Popular Europeu (PPE) Francesc Gambús, Esteban González Pons, Rosa Estaràs i Santiago Fisas.

L’eurodiputat català Francesc Gambús ha definit a Ramon Llull com un «home de contemplació, home de pensament i home d’acció i activisme, un home universal amb una concepció global del saber i de la ciència; un intel·lectual obert a la gent».

Així mateix, ha comparat l’acció de Llull d’escriure en català «per apropar-se als interlocutors i per fer-se entendre millor», tal com hauria de fer l’europeisme: «parlar en la llengua de la gent per dir-los el que han de saber, no ho que volen escoltar».

També, ha destacat la capacitat de diàleg de l’escriptor i religiós mallorquí, especialment el diàleg interreligiós: «practica el diàleg des del convenciment de la pròpia veritat, i des de la certesa que l’altre també té la seva veritat, i que cal conèixer a l’altre per poder convèncer».

L’eurodiputat català ha destacat que és el primer acte que el Grup del Partit Popular Europeu celebra a l’eurocambra en català. Tal com ha manifestat, “és una íntima satisfacció poder utilitzar la meva llengua materna en un acte al Parlament Europeu” i ha dit que “no serà flor d’un dia”.

Per la seva banda, l’eurodiputada balear del PP Rosa Estaràs ha assegurat que «Ramon Llull, el mallorquí més universal, és avui un referent plenament contemporani».

«Amant del multilingüisme, Llull ens parla de la llengua com la molècula de la comunicació i del diàleg entre pobles. Va ser sens dubte el gran home europeu de la baixa edat mitjana», ha destacat Estaràs.

L’eurodiputat català del PP, Santiago Fisas, ha subratllat també durant l’acte que Ramon Llull «va ser una personalitat polifacètica i un renaixentista avançat a la seva època. Ha estat una de les persones més notables que ha donat Espanya en tota la seva Història i encara no ha estat prou valorat i reconegut».

«Per això és important destacar la seva figura, com espanyol universal que va ser pioner en l’impuls i la promoció de la llengua catalana», ha afegit Fisas.

Al concert es van interpretar fragments narrats, musicats i cantats d’un dels episodis més esplendorosos de la història medieval. La interpretació del concert «Ars Vitae» va estar a càrrec del grup Airun i va ser presentat per Albert Candela, encarregat del vessant protocol·lària dels actes celebrats a les Illes Balears amb motiu del 700 aniversari de la mort de Ramon Llull.

dsc02204