Dia II. Dia d’Europa

FRANCESC GAMBUS GERMANETES POBRES

Avui hem començat el primer dia sencer de campanya electoral a les Germanetes dels Pobres de la plaça Tetuan de Barcelona. Amb en Duran i en Salva Sedó -també ens hi han acompanyat en Toni Picó i l’Olga Campmany- hem volgut començat aquests 15 intensos dies parlant de pobresa entre gent que no els sobra res, però que són beneficiaris d’aquesta gran obra d’humanitat i servei que són les Germanetes dels Pobres.

Europa, ho dèiem ahir al míting d’inici de campanya -per cert, us enllaço la meva intervenció d’ahir a la nit-, o pren el camí per constituir una veritable societat europea del benestar, o no podrà arribar mai a ser una Unió política, uns Estats Units d’Europa. El concepte de benestar social és un concepte absolutament genuí de la Unió Europea -no es troba a d’altres llocs del món-, i és sobre aquesta base que cal construir la identitat i la ciutadania europea. O fem l’Europa social, o ens podem anar oblidant de l’Europa política. 

Després m’he desplaçat al Solsonès, on he tingut ocasió de visitar el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya -més ràpidament del que m’hauria agradat; sort que els meus col·laboradors ja saben que els propers cinc mesos hauré de refer l’itinerari recorregut aquestes darreres cinc setmanes per aprofundir en tot el que anem parlant aquests dies-. Participen en infinitat de projectes europeus, que es realitzen tant a Europa, com al sud de la Mediterrània, com a la resta del món. Innovació, recerca i tecnologia vinculada a la fusta dels nostres boscos. Extremadament interessant.

He compartit taula a Sant Llorenç de Morunys amb un grup d’empresaris de la comarca, de diferents sectors: agroalimentari, construcció, fusta… Tots ells exemple d’emprenedoria i de voler guanyar-se el jornal des de la seva terra. Plens d’orgull, com no pot ser d’altra manera, del seu territori i del pa que s’hi dóna. Des d’aquí mateix, el municipi més petit de la comarca, una empresa agroalimentària de conserves està servint productes d’extremada qualitat als Estats Units. Gran exemple d’internacionalització i de voluntat de tirar endavant. 

Com també he percebut gran voluntat de tirar endavant en la visita al centre Sol del Solsonès, dedicat a la lluita contra la drogodependència i les addiccions. És la obra personal del Sr. Enric Serra, tot bondat, tot treball, tot entrega, tot servei. Extraordinari i impressionant.

Finalment, he acabat el dia combinant una mica la família amb l’acció solidària. A l’escola dels meus fills celebren aquests dies la seva festa major, que coincideix amb la celebració del 125è aniversari de la seva fundació. Aquest vespre hi havia un concert benèfic en favor de l’ONG Proide, amb les actuacions del grup de Gospel de l’escola, Bocins de Gospel, els reconeguts DeuDeVeu i, finalment, el grup de versions, també ben conegut, PorFinViernes.

Demà comencem d’hora, a les 9h. del matí, cap a Salt.

Fins demà.