Un model que creï benestar i ocupació i respecti el medi ambient és possible: és l’economia circular
L’eurodiputat ha presentat el seu llibre “Fem-ho circular: una nova manera de produir, una nova manera de consumir” sobre la tasca en matèria d’economia circular a l’Eurocambra
L’acte s’ha dut a terme a Foment del Treball i ha comptat amb les intervencions dels prologuistes Tomàs Molina i Arnau Queralt
L’eurodiputat català Francesc Gambús ha presentat el llibre Fem-ho circular: una nova manera de produir, una nova manera de consumir sobre la tasca que ha dut a terme en matèria d’economia circular al Parlament Europeu.
El meteoròleg Tomàs Molina i el director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible, Arnau Queralt, els quals han prologat el llibre, han intervingut en l’acte que ha tingut lloc avui, a Foment del Treball, i que ha estat presentat pel periodista Carles Fernández.
Francesc Gambús, membre independent del Partit Popular Europeu, ha treballat en profunditat el paquet legislatiu d’economia circular aprovat l’abril de 2018 pel Parlament Europeu. El llibre és fruit d’aquesta experiència on s’explica, en to divulgatiu i entenedor per a tots els públics, com i per què el model d’economia circular és una nova manera de produir i de consumir que ens permet lluitar amb fermesa contra el canvi climàtic i crear més llocs de treball.
Gambús: “A Catalunya, des de 2005, les emissions de CO2 s’han reduït en més d’un 20%”
En la presentació, l’eurodiputat català ha afirmat que “la transició cap a un model econòmic que creï benestar i ocupació i que, alhora, sigui respectuós amb el medi ambient és possible. Hem de demostrar que lluitant contra el canvi climàtic es pot fer negoci, encaixar les banderes polítiques, generar competitivitat en el teixit empresarial, crear llocs de treball i conscienciar la ciutadania”. “Hem d’avançar cap al residu zero”, ha recalcat i ha assenyalat que “ja tenim resultats tangibles d’aquest canvi de model: a Catalunya, des de 2005, les emissions de CO2 s’han reduït en més d’un 20%”. I ha remarcat que “el Pla d’acció de la Comissió Europea destina més de 6.000 milions d’€ per avançar cap a l’economia circular”, però ha destacat també que “necessitem el compromís de la ciutadania i a tots els nivells per poder dur a terme aquesta transició”.
“Amb aquest volum, volem donar resposta sobre què és l’economia circular i que sigui un instrument per conèixer més sobre aquest nou model de producció i de consum que permetrà estalviar fins a 600.000 milions d’€ a les empreses, per exemple, en la reducció del cost dels materials i de la gestió de residus, així com en la factura energètica”, ha relatat Gambús, únic membre català a la Comissió de Medi Ambient, i ha explicat que el llibre incorpora les claus sobre aquest conjunt de directives, així com anècdotes sobre el procés negociador.

Molina: “Una legislació d’economia circular que s’apliqui a Europa i s’escampi al món”
El meteoròleg Tomàs Molina ha assenyalat, en el llibre, que “hem d’implicar la ciutadania i actuar des d’ara mateix per reduir el nostre impacte en el món que ens envolta” i ha reclamat “accions legislatives, com l’economia circular, que obliguin les indústries, l’administració i la societat a posar-les en pràctica”. “Hem de centrar-nos en allò que podem fer i l’economia circular ens dona aquesta possibilitat d’actuar i ens posa a tots d’acord”, ha dit.
“Ens cal aquest impuls de l’economia per incloure-hi el medi ambient, el clima i el benestar per al futur del nostre planeta”, ha incidit i ha destacat que “aquest llibre explica el procés que s’ha seguit al Parlament Europeu per elaborar una legislació que es pugui aplicar a tots els països de l’Europa comunitària, de manera que l’exemple s’escampi també a la resta del món”.
Queralt: “El llibre és una invitació a actuar i avançar cap a l’economia circular”
Per la seva banda, el director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible, Arnau Queralt, ha recalcat que “aquella crisi del canvi climàtic que ens semblava llunyana, la veiem ja aquí i comença a fer-nos grinyolar. Amb l’economia circular, comencem a reconduir la situació”. En el llibre, Queralt ha destacat que “l’1 d’agost de 2018, a escala global, ja havíem consumit tots els recursos naturals que el planeta és capaç de regenerar en un any, segons la Global Footprint Network” i ha afirmat que “molt sovint, sembla que les prioritats polítiques, econòmiques i socials a curt i mitjà termini siguin cegues davant dels reptes que el planeta ens planteja. Les noves generacions ens demanen respostes ràpides per a un futur millor”.
Per a Arnau Queralt, “aquest llibre és una clara invitació a no ser indiferent als reptes que tenim davant, a actuar i avançar decididament cap a una economia circular, feta per una persona que ha pogut veure i viure els intensos treballs realitzats en el si de les institucions europees”.
8 exemples per canviar el món:
El llibre també dona veu a 8 iniciatives d’èxit circular que ha conegut de primera mà l’eurodiputat en les seves visites al territori.
- Escola verda de l’Escola Volcà Bisaroques d’Olot.
- Càpsules de cafè compostables desenvolupades per BASF.
- Projecte Rewine de reutilització d’ampolles de vi.
- Congrés Nacional de Medi Ambient organitzat per CONAMA.
- Central de biomassa de Ribes de Freser.
- Digital Eco-Circular.
- Manresa en Simbiosy (de simbiosi industrial).
- Fundació prevenció residus i consum, Rezero.
“Són exemples inspiradors, que donen sentit a la feina al Parlament Europeu i serveixen per relatar la importància de l’economia circular des de diferents vessants: la divulgació, la conscienciació, la innovació i l’acció circular”, ha destacat Francesc Gambús.