Entrevista a “Europa Abierta” de RNE sobre vehicles, canvi climàtic i Horizon Europe

L’eurodiputat català Francesc Gambús ha estat entrevistat al programa “Europa Abierta” de RNE en què ha parlat sobre nous sistemes de seguretat als vehicles, canvi climàtic i el programa Horizon Europe.

En primer lloc, ha tractat l’aprovació del Parlament Europeu perquè l’any 2022 els vehicles vagin equipats amb assistents de velocitat intel·ligents, caixes negres i sensors de somnolència. Gambús ha ressaltat que “és un mecanisme que ajuda a un canvi cultural per conduir amb més prudència i moderació, i complir amb els límits establerts”. “És un instrument que ha d’ajudar i que suma a partir d’incorporar la tecnologia als vehicles per a una conducció més segura”, ha dit.

“Adequant bé la velocitat a la via, ja es produeix una reducció d’emissions”, ha destacat i ha assenyalat que “aquesta legislatura hem limitat les emissions de CO2 i apostat per carburants nets que ens ajudin a combatre els efectes del canvi climàtic amb la tecnologia, la innovació, investigació… Ens ajuda a una conducció més neta i segura”.

Respecte la visita de l’activista Greta Thunberg a l’Eurocambra, Francesc Gambús, el qual va ser-hi present en la reunió amb la Comissió de Medi Ambient en la qual va participar Thunberg, ha remarcat que “el pròxim Parlament ha d’escoltar totes les Gretes del món i ha d’adequar les visions amb la realitat i transformar la realitat. Benvinguda la seva aportació”.

“Ha estat una legislatura en què hem avançat molt en la direcció que ens deia Greta, de transformar la nostra economia cap a una economia neta d’emissions i que entregui a les pròximes generacions un món que es pugui viure”, ha incidit i ha apuntat que “la UE ha posat les bases i ha anat en la direcció correcta per donar a les pròximes generacions un món que puguem reconèixer. El pròxim mandat haurà d’incidir en la velocitat”.

“La UE i el comissari Arias Cañete ha tingut la capacitat d’establir aliances globals perquè la lluita contra el canvi climàtic no només sigui dels europeus”, ha destacat i ha assenyalat que “hem d’aconseguir que la resta de veïns també ho faci, perquè el canvi climàtic no té fronteres”.

Pel que fa a l’economia circular, l’eurodiputat independent en el Grup del Partit Popular Europeu ha dit que “és un element fonamental per lluitar contra el canvi climàtic”. Així mateix, ha reblat que “hem posat les bases en la part dels residus, però hem d’afrontar la segona part: com dissenyem els productes perquè el mateix disseny ens digui què fem amb els residus: l’ecodisseny. La directiva d’ecodisseny venia del 2009 i la Comissió Europea no ho ha volgut afrontar i ho haurà de fer el pròxim mandat”.

El Parlament Europeu ha aprovat el nou Horizon Europe 2021-2027 per a investigació i desenvolupament. Francesc Gambús ha destacat que s’”han augmentat els fons i el 35% es destinen a activitats d’investigació per a la lluita contra el canvi climàtic. També per a l’economia digital i la salut”.