El Parlament Europeu aprova noves mesures per eliminar els plàstics d’un sol ús

L’eurodiputat Francesc Gambús vota a favor de l’informe i mostra reticències en la prohibició de les bosses de plàstic compostables

El Parlament Europeu ha aprovat avui, en sessió plenària, noves mesures per eliminar els plàstics d’un sol ús. D’entre les més destacades, es planteja prohibir a partir de 2021 la comercialització de productes de plàstic d’un sol ús (com plats, coberts i bastonets de cotó) i prohibir els productes fabricats amb materials oxodegradables (que no acaben de degradar-se a l’aire lliure i es converteixen en microplàstics).

Després de l’aprovació de l’informe, aquestes mesures hauran de ser negociades amb els Estats i, posteriorment, ratificar-se a l’Eurocambra.

L’eurodiputat català Francesc Gambús ha votat a favor d’aquest informe perquè “el 70% de les escombraries que hi ha al mar són plàstics. Si no canviem la manera de produir i l’ús dels plàstics, abans del 2050 hi haurà més plàstics que peixos al mar. I, actualment, ja hi ha 51 bilions de microplàstics”.

La clau per assolir aquests objectius de reducció dels plàstics és l’aposta per l’economia circular”, ha dit Gambús, únic membre català a la Comissió de Medi Ambient de l’Eurocambra.

Es prohibeixen els plàstics oxodegradables; se salven les bosses compostables

Malgrat que en un primer moment les bosses ultralleugeres, utilitzades per la compra de productes frescos i a granel, havien de ser incloses, el plenari ho ha rebutjat. En la llista d’articles prohibits finalment han quedat els productes fabricats amb plàstics oxo-degradables i els envasos de menjar ràpid fabricats amb poliestirè expandit. L’informe també planteja reduir els filtres de les cigarretes en un 80% el 2030 i incentivar un sistema de dipòsit-retorn per a les xarxes de pesca.

Gambús, membre independent del Grup del Partit Popular Europeu, ha mostrat reticències a la prohibició que es plantejava, inicialment, de prohibir les bosses de plàstic compostables, perquè, tal com ha manifestat, “aquestes es degraden al 100% i es poden utilitzar posteriorment per fer-ne adob, per exemple. Tenen aquest component de circularitat”. Finalment, s’ha rebutjat l’esmena que proposava la prohibició de les bosses compostables.

L’informe també imposa noves mesures de responsabilitat al productor. Sobre aquest fet, Gambús s’ha mostrat en contra perquè “no podem atribuir tota la responsabilitat en el productor, perquè la ciutadania també tenim la nostra part de culpa quan no reciclem correctament o llancem residus on no toca. Per això, també és necessari augmentar la conscienciació ciutadana i imposar mesures en ambdós sentits”.

Millorar l’accés i la qualitat de l’aigua potable

El Ple del Parlament Europeu també ha aprovat mesures per garantir l’accés i la qualitat de l’aigua potable, així com reduir el consum de plàstic per les ampolles d’aigua. D’entre les mesures aprovades, que s’hauran de negociar amb els Estats, es troben promoure l’ús d’aigua de l’aixeta, assegurar-ne l’accés en espais públics i promoure’n en restaurants, així com restringir la presència de contaminants.

Francesc Gambús ha treballat en aquest informe, com a membre de la Comissió de Medi Ambient, i ha afirmat que “aquestes mesures són importants per garantir l’accés a l’aigua potable de qualitat. Seguirem treballant-hi, com també en mesures de reutilizació de l’aigua”.