El Parlament Europeu aprova l’informe Gambús per a l’impuls dels Objectius de Desenvolupament Sostenible

L’informe estableix la posició europea davant el fòrum polític d’alt nivell que s’ha de celebrar a les Nacions Unides el pròxim mes de juliol

Gambús destaca, en la seva intervenció al Ple, el lideratge europeu en la lluita contra el canvi climàtic, sota la presidència de Juncker i amb el comissari Arias Cañete

El Ple del Parlament Europeu ha aprovat aquest migdia l’informe de l’eurodiputat català Francesc Gambús per a l’impuls en la implementació i el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

L’informe, elaborat conjuntament per les comissions de Medi Ambient i de Desenvolupament, en què Gambús n’ha estat el ponent conjuntament amb l’eurodiputada xipriota Eleni Theocharous, té l’objectiu de promoure el creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible, així com integrar l’educació, l’ocupació i la igualtat en les polítiques europees i millorar els mecanismes de governança de la Unió sobre la base del desenvolupament sostenible.

Així mateix, marca el posicionament del Parlament davant la Comissió Europea respecte al document “Cap a una Europa Sostenible d’ara fins al 2030” i lamenta que “la Comissió encara no hagi desenvolupat una estratègia d’aplicació dels ODS integrada”. Per això, reclama “una estratègia global i ambiciosa per a la consecució dels objectius de l’Agenda 2030”.

 

“Hem avançat més que mai en la lluita contra el canvi climàtic”

En la seva intervenció al Plenari, l’eurodiputat Gambús ha recalcat que “hem avançat més que mai en la lluita contra el canvi climàtic, sota la Comissió Juncker, i amb el Comissari Arias Cañete, tots dos del Partit Popular Europeu”.

Per a Gambús, únic eurodiputat català a la Comissió de Medi Ambient, la clau és “anar actualitzant els nostres objectius i sent cada vegada més ambiciosos. Hem de veure els objectius de desenvolupament sostenible com una oportunitat. Perquè, si no, si la nostra indústria es deslocalitza, no aconseguirem ser sostenibles de cap manera, ni ambiental, ni social ni econòmicament”. “Amb els ODS, tenim l’oportunitat de renovar els llocs de treball, d’acabar amb les desigualtats en el si de la Unió i establir salaris justos que permetin als treballadors mantenir una vida digna i progressar”, ha assenyalat i ha apuntat que “hem de millorar els instruments de redistribució de la riquesa, d’aprofundir i reforçar l’economia social de mercat que tenim integrada en la Unió, crear llocs de treball que cotitzin i amb empreses i indústries que estiguin basades a Europa, no deslocalitzades”.

Com a ponent de l’informe i membre titular del Partit Popular Europeu a la Comissió de Medi Ambient, Gambús ha afirmat que “la Unió està preparada per liderar el procés d’assoliment dels objectius marcats a l’agenda 2030”.

 

Punts destacats de l’informe:

L’informe estableix la posició europea davant el fòrum polític d’alt nivell que s’ha de celebrar a les Nacions Unides el pròxim mes de juliol.

Francesc Gambús, tal com estableix a l’informe, ha lamentat que “segueixin existint diferències notables en els avenços dels Estats membres en la consecució de l’ODS 10 pel que fa a la reducció de les desigualtats d’ingressos i de les basades en l’edat, el gènere, la discapacitat, l’ètnia, l’origen, la religió, la situació econòmica i altres factors”.

A continuació, es detallen peticions a les institucions europees que estableix l’informe:

  • Millorar la legislació europea per avaluar i garantir la coherència de les polítiques de la Unió en relació amb l’Agenda 2030.
  • Abordar de manera global els quatre pilars essencials del desenvolupament sostenible: social, mediambiental, econòmic i en matèria de governança.
  • Establir una cooperació efectiva a escala de la Unió, nacional, regional i local.
  • Harmonitzar les polítiques per augmentar la seva eficiència i eficàcia en matèria d’igualtat, salut reproductiva, canvi climàtic, lluita contra les desigualtats i la pobresa.
  • Promoure la igualtat de gènere a la Unió i a tot el món i abordar les desigualtats socials i econòmiques per “no deixar ningú enrere”.
  • Garantir la justícia i transparència fiscals, lluitar contra l’evasió i l’elusió fiscal i erradicar els fluxos financers il·lícits i els paradisos fiscals.
  • Orientar els pressupostos de la Unió cap a l’Agenda 2030 i garantir una millor integració del desenvolupament sostenible en tots els mecanismes de finançament i línies pressupostàries.

 

“Hem sembrat la revolució industrial europea del segle XXI”

En la seva intervenció al Plenari, Francesc Gambús ha exposat la feina que s’ha dut a terme en aquesta legislatura: “hem tirat endavant el paquet d’Economia Circular, hem revisat el paquet d’energia i l’actualització d’energies renovables, hem revisat el reglament comú d’electricitat, incloent-hi per primera vegada la pobresa energètica en aquest reglament, hem renovat el mercat d’emissions europeu, hem aprovat el reglament dels límits nacionals, la Comissió acaba d’enviar-nos nous actes d’implementació i actes delegats en relació a l’ecodisseny, del qual també hem elaborat un informe, hem presentat un paquet d’aire net, hem aprovat una directiva de plàstics d’un sol ús…”. “Hem posat la llavor de la transformació econòmica de la Unió. Hem sembrat la revolució industrial europea del segle XXI”, ha recalcat.