Tertúlia a “El Matí a Ràdio 4”

L’eurodiputat Francesc Gambús ha participat a la tertúlia del programa “El matí a Ràdio 4”, presentat pel periodista Ramon Castelló, amb la participació dels eurodiputats Ernest Urtasun i Jordi Solé.

Refugiats i canvi climàtic

Francesc Gambús ha afirmat que “tenim l’amargor que, en refugiats, no hem pogut fer el que voldríem perquè les competències no resideixen en les institucions comunitàries ni teníem tots els instruments necessaris”. Així i tot, com a altre tema destacat de la legislatura, ha apuntat que “tenim un paquet de polítiques per a la lluita contra el canvi climàtic que, no és que hàgim fet feina, és que hem liderat el planeta. Hem de saber-ho explicar: que el Parlament Europeu ha legislat molt en economia circular, lluita contra el canvi climàtic, energies renovables, eficiència dels edificis… Hem treballat molt i són eines que tenim per fer la feina aquí i per liderar el planeta”.

Nova legislatura

“És un Parlament més obert i està molt preparat per fer el canvi de majories europees”, ha assenyalat Gambús i ha dit que “els grups de la cambra, al contrari del que passa a l’Estat espanyol, estan acostumats a passar de fronteres tancades i acceptar que pots acordar un dia amb un grup i acordar una cosa diferent amb un altre grup. L’important és que els extrems no creixin: ni extrema esquerra ni dreta, que normalment coincideixen en les votacions, segur que els motius són diferents, però no estan en el carril central de l’europeisme i de la construcció europea”.

Orban dins el PPE

Respecte la situació del partit de Viktor Orban dins del Partit Popular Europeu, Gambús ha afirmat que “quan van entrar, en el procés de creixement del PPE, hi ha partits que no responen ni als ideals ni els valors del PPE. Weber ho ha dit per escrit: o aquest partit es retracta o ha de marxar o fer-lo fora”.

Brexit

Sobre el Brexit, l’eurodiputat català ha destacat que “Michel Barnier ha portat bé la negociació i la unitat europea ha estat pètria. Els brexitiers s’han trobat que no s’han produït esquerdes dins de la UE i s’ha comportat com una unió”. “El debat del Brexit va ser un debat absolutament emocional, sense tenir en compte la realitat en cap cas, i la negociació del Brexit és sobre la realitat. S’està produint un xoc de Matrix entre el terra. La societat britància no ho entèn, perquè els havien dit que seria fàcil, ha dit i ha apuntat que “van fer un referèndum sobre quelcom que no és real”.

Per això, Gambús ha proposat “un referèndum sobre les conseqüències reals del Brexit, avui que ja saben les conseqüències reals del seu vot. En aquest cas, estaria justificat un segon referèndum ara que ja tenim un acord: si surts és amb aquestes condicions o es mantenen dins”.