La crisi dels valors europeus centra el debat entre l’eurodiputat Francesc Gambús, el periodista Toni Aira i entitats socials

L’Oficina Parlamentària de l’eurodiputat Francesc Gambús, membre del grup EPP, ha organitzat la jornada “Una Europa amb valors”, a la seu de les institucions europees a Barcelona, en què s’ha debatut sobre la crisi dels valors europeus, propostes per pal·liar l’allunyament dels ciutadans vers el projecte europeu i el paper de la societat civil per construir una Europa amb valors.

El periodista Toni Aira i entitats socials com la Taula del Tercer Sector, COCARMI, FATEC i FNEC han conversat amb l’eurodiputat Gambús sobre quina és la situació actual de la Unió Europea i què podem fer per refermar els valors europeus i construir un veritable projecte comú.

En la conversa entre Aira i Gambús, el periodista ha qüestionat quin seria el cost d’una no-Europa i què ha de ser avui la Unió Europea després del Brexit. Així mateix, Toni Aira ha comentat les dificultats perquè arribi el missatge de les institucions europees a la ciutadania i ha definit un panorama complex davant els reptes interns de la UE i les relacions amb EEUU, Rússia i Xina, entre d’altres.

Per la seva banda, l’eurodiputat ha refermat que “la UE és un projecte de pau, de benestar, de creixement… sense el qual avui dia no seríem on som. Ja donàvem per interioritzats els valors i van començar a explicar la UE a través d’una visió més material, però ara cal recuperar aquests valors”. “Hem de tornar a defensar el projecte d’una unió política, d’una UE amb valors, però aquesta no és una solució d’avui per a demà”, ha comentat, perquè “hi ha una manca de competències de les institucions europees vers els estats per solucionar problemàtiques: la crisi econòmica, la dels refugiats, energia… Si tinguéssim polítiques comunes, podríem respondre millor les expectatives dels europeus”.

Sobre la nova presidència del Parlament Europeu, comandada pel popular italià Antonio Tajani, Gambús ha afirmat que “cal caminar cap a més Europa, lideratges més definits, uns valors sòlids i respecte a les llibertats”.
D’altra banda, el diputat del grup EPP al Parlament Europeu ha dit que “amb el Brexit, es trenca la irreversibilitat del projecte europeu i ens confronta amb què el projecte europeu pot ser reversible. Ara, però, només hi ha negociació perquè el Regne Unit marxi de la UE, no hi ha una Unió a la carta”. Fins al moment, no s’havia pensat que la UE podia ser reversible”.

Les entitats socials han estat les protagonistes de la segona part de la jornada, presentada i moderada pel president del Consell Català del Moviment Europeu, Xavier Ferrer.

El vicepresident de la Taula del Tercer Sector, Enric Morist, ha demanat treballar per “l’equitat i la igualtat social” a través de polítiques europees i fomentar “el voluntariat i la mobilització social de les persones que no tenen veu”. Morist també ha parlat de la crisi dels refugiats i la percepció social que es té: “hem de construir el relat a favor dels refugiats i guanyar la batalla de les idees. Ens estem jugant el futur de la UE”.

El president de Comitè català de representants de persones amb discapacitat (COCARMI), Antonio Guillén, ha apostat per “recuperar la confiança de la ciutadania a través dels valors europeus per donar resposta a les necessitats dels ciutadans” i ha destacat que “cal preservar aquests valors per reforçar una societat més cohesionada i en igualtat de condicions”.

El president de la Federació de la gent gran de Catalunya (FATEC), Josep Carné, ha exposat que ens calen polítiques europees per a “l’envelliment actiu i socialment productiu, per la solidaritat intergeneracional, per empoderar la gent gran i per fomentar el voluntariat”.

El representant de la Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya (FNEC), David Trepat, ha qüestionat “on queden avui els valors europeus”, ja que creu que en molts àmbits s’hagués pogut fer més pels ciutadans. “Els joves hem de creure en el projecte europeu, perquè ens aporta coses bones com l’Erasmus”, ha dit, però ha recalcat que “cal treballar per tornar-nos a sentir implicats amb el projecte, necessitem més informació sobre el que fa la UE i el que és competència seva o no”.

L’eurodiputat català Francesc Gambús s’ha compromès a fer arribar les reivindicacions de les entitats socials a les institucions europees i ha anunciat un cicle de conferències per tractar específicament les polítiques europees que afecten col·lectius com la gent gran, els joves i els discapacitats.