Gambús reclama controlar les operadores telefòniques perquè no cometin cap abús després de l’eliminació dels recàrrecs pel ‘roaming’

L’eurodiputat català va advertir a la Comissió Europea de l’error, en la primera proposta formulada, de limitar la itinerància, fet que després van rectificar

Gambús ha celebrat l’acord entre les institucions europees perquè “s’avança cap a la unificació del mercat europeu de les telecomunicacions”

L’eurodiputat català Francesc Gambús ha celebrat els acords definitius entre el Parlament Europeu, el Consell i la Comissió Europea que s’han pres avui per a l’eliminació dels recàrrecs per roaming a partir del 15 de juny.

Les institucions europees han acordat regular el preu entre els operadors de telefonia quan els seus clients utilitzen d’altres xarxes en situació d’itinerància a la UE. Gambús ha afirmat que aquest “és el darrer escull” perquè els europeus puguin viatjar entre els països de la UE sense recàrrecs.

En la primera proposta que va fer la Comissió, l’eurodiputat, que és l’únic representant català a la Comissió d’Indústria, va advertir de l’error que suposaria “limitar la itinerància sense recàrrecs” i va exposar davant la CE que “si volem veritablement unificar el mercat europeu de les telecomunicacions, no podem començar posant barreres a l’eliminació del roaming”. Posteriorment, la Comissió va rectificar la proposta.

L’acord al qual han arribat les institucions europees permet, tal com ha remarcat Gambús, “la itinerància com a casa: els consumidors que es desplacin a altres països de la Unió podran utilitzar el mòbil al mateix preu que ho fan al seu país”. Aquest acord, que segueix el mandat del reglament del Mercat Únic de Telecomunicacions, garanteix la competitivitat dels mercats i fa que sigui sostenible per a ciutadans i empreses.

L’eurodiputat del grup EPP ha alertat que caldrà “controlar que les operadores telefòniques no cometin cap abús a través d’una vigilància europea que s’haurà de crear”. A partir del juny, aquestes operadores podran aplicar un mecanisme de control que, tal com ha requerit Gambús, haurà de ser “just, raonable i proporcionat”, per evitar abusos dels consumidors. Per això, ha dit que “hem d’establir un mecanisme d’advertència al client abans de carregar cap mena de sobrecost i crear un òrgan de vigilància europeu”. La Comissió ens garanteix que si un consumidor excedeix els límits del seu contracte en itinerància, qualsevol recàrrec addicional no podrà estar per sobre dels preus que s’han acordat.