Gambús reclama acabar amb el cargol poma a Europa

L’eurodiputat d’Unió, Francesc Gambús, ha denunciat avui davant les institucions europees el nou cas de Caragol Poma detectat al Baix Empordà aquesta setmana.

Malgrat que els primers indicis apunten cap a un cas d’intencionalitat, Gambús ha fet referència a un informe científic de la Agència Europea de Seguretat Alimentària publicat el 2014, sobre el “potencial establiment del cargol poma a la Unió Europea”, el qual ja advertia dels riscos d’expansió d’aquesta espècie invasora principalment a les zones arrosseres del sud d’Europa, els Balcans i fins al Danubi.

Es dóna el cas que l’eurodiputat d’Unió ja havia preguntat a la Comissió sobre quines mesures prendria aquesta en cas que l’espècie sortís de la seva actual localització al Delta de l’Ebre i afectés a altres zones arrosseres d’Europa, al que el Comissari Andrioukaitis va respondre que en aquest cas “les autoritats nacionals competents prendran tota mesura necessària per la seva eradicació, tal com estableix la Decisió 2012/697/UE” – una decisió que, d’acord amb el seu text havia de renovar-se abans d’acabar el mes de febrer de 2015, i que el propi Andrioukaitis a pregunta de Gambús, va dir que “la Comissió està discutint actualment amb els Estats membre la revisió de la situació fitosanitària respecte al gènere Pomacea i els requisits de control específics inclosos en la decisió”.

Gambús ha lamentat que “ja ho vam advertir a la Comissió en reiterades ocasions. Reclamem una vegada més que s’actuï amb contundència per evitar la propagació d’aquesta plaga, que suposa una greu amenaça pel conjunt d’Europa, i ha causat i causa grans estralls en els camps del Delta de l’Ebre”. I ha afegit “ho hem reiterat en diverses ocasions des del Parlament Europeu, i hi ha un document científic de la Agència Europea de Seguretat Alimentària de principis de 2014 que alerta de les zones de propagació a mig i llarg termini. Em pregunto quin és el motiu perquè la Comissió dilati en el temps la resposta a un problema tant greu com aquest, quan ha estat tan localitzat”.