Gambús insta la Comissió Europea a investigar l’incendi del cementiri il·legal de pneumàtics a Seseña

L’eurodiputat ha manifestat: “Estem davant d’una greu inacció governamental des de l’any 1999. La CE ha d’implicar-se a fons i prendre les mesures que calgui. Si cal, les sancions”

L’eurodiputat Francesc Gambús ha instat la Comissió Europea a iniciar una investigació, amb la col·laboració de les autoritats espanyoles, per avaluar si ha pogut haver-hi un possible delicte contra el medi ambient i la sanitat pública en l’incendi d’un abocador il·legal de pneumàtics aquesta passada matinada al municipi de Seseña (Toledo). Aquest és un tipus d’abocador que la Unió Europea prohibeix des de l’any 1999 i la Comissió va donar una transposició de dos anys (2001) als estats.

L’any 2009, un jutjat va declarar il·legal l’activitat d’aquest abocador i va procedir al seu tancament, ja que contenia desenes de milers de tones de residus i la seva crema incontrolada podia suposar un risc per a la salut pública. És per això que, en la pregunta parlamentària presentada davant la Comissió Europea, l’eurodiputat ha criticat que no s’executés cap acció per reciclar aquests residus i més després de conèixer que la Comissió Europea ja havia reclamat a les autoritats espanyoles –central i autonòmiques- l’adopció de mesures urgents per a la seva clausura i demanés informació sobre el retard en el seu compliment.

Com se sap, una directiva 1999/31/CE prohibeix expressament dipositar pneumàtics usats en abocadors. Malgrat això i la condemna de les autoritats judicials espanyoles contra l’empresa propietària de la infraestructura i el mandat de tancament de la mateixa, cap govern des de llavors va prendre les mesures efectives per a la seva clausura. Fet que Gambús ha considerat “molt greu”. “Estem davant d’una greu inacció governamental des de l’any 1999, des que s’han succeït governs centrals i autonòmics de tots els partits i colors polítics, i que malauradament pot tenir conseqüències molt negatives per al medi ambient. Cal que la Comissió  Europea s’impliqui a fons i prengui les mesures que calgui. I si cal expedientar algú, que ho faci”, ha declarat l’eurodiputat.

En la pregunta, a més, Gambús reclama a la Comissió que l’informi sobre el nombre total d’abocadors il·legals a Europa i del risc que poden suposar per a la salut pública.

L’eurodiputat Francesc Gambús és membre de la Comissió de Medi Ambient i Salut Pública del Parlament Europeo, i és suplent de la Comissió d’Indústria, Recerca i Energia, en la qual ha estat designat portaveu del PPE en l’informe sobre abocadors en el marc de l’estudi sobre l’economia circular. En aquest sentit, ha apuntat a la CE en quina mesura pot beneficiar el paquet d’economia circular -especialment, el dossier referit als abocadors- per evitar que es tornin a repetir situacions com aquesta.