GAMBÚS ES COMPROMET A DEFENSAR A BRUSSEL·LES LES REIVINDICACIONS I LA PROBLEMÀTICA DELS REGANTS DEL TER

L’eurodiputat d’Unió Democràtica de Catalunya, Francesc Gambús, s’ha reunit aquesta tarda amb la Comunitat de Regants del Baix Ter i amb pagesos i agricultors de la zona per tractar els problemes de reg que podria patir la demarcació a causa del transvasament d’aigua del riu Ter cap a Barcelona.

En declaracions als mitjans prèvies a la trobada, Gambús ha afirmat que “igual que estem defensant el cabal ecològic per a l’Ebre, aquesta defensa serveix també per al riu Ter. És per això que estem treballant amb la comunitat de regants del Ter”.

L’eurodiputat -únic diputat català a la Comissió de Medi Ambient del Parlament Europeu- ha exposat que va presentar una pregunta parlamentària a la Comissió Europea “plantejant el cabal mínim del Ter i la pressió a la qual està sotmès en un període de sequera” i ha argumentat que pot afectar “no només el tram de la desembocadura i els aqüífers, sinó també -com va passar l’any 2007-2008- pugui posar en perill l’aigua de boca, la biosfera o l’economia de la zona i una indústria tan potent com és la del turisme”.

“Hi ha una Directiva Marc de l’Aigua i una Directiva Marc d’Aus que s’ha de complir i que no és incompatible amb una bona gestió de l’aigua. Ans al contrari, si complim amb les directives europees, estarem complint també amb les necessitats; si complim les directives marc de l’aigua tindrem la capacitat de gestionar millor l’aigua”, ha refermat.

Gambús ha explicat que “no es tracta només d’agafar l’aigua sense límit i traslladar-la allà on no ens la demanen, sinó de ser capaços de gestionar bé i optimitzar l’aigua que tenim. Si això es fa, es complirà la Directiva Marc de l’Aigua i amb les necessitats de conurbacions com la de Barcelona”.

A més, ha percebut una “inquietud” entre la comunitat de regants per aquest període de sequera per por que “es repeteixi l’escenari o, fins i tot, que vagi a pitjor, del període 2007-2008. Esperem que no sigui així”.

A preguntes dels periodistes sobre la situació pel que fa al Delta de l’Ebre, Francesc Gambús ha explicat que “aquesta setmana la Comissió Europea ha respost una pregunta que vam presentar el 10 de gener en què realment se certifica que el Govern espanyol va tard, perquè ha aprovat tard els plans hidrològics de conca. I també ens diuen, en un segon paràgraf, que ells tenen l’obligació de vetllar perquè els cabals mínims necessaris. És un senyal que el Govern espanyol va tard i va malament”.

L’eurodiputat d’Unió ha destacat que “la defensa de l’Ebre és perfectament coherent i compatible amb la defensa del Ter”. També, ha dit que “hi ha un informe de la CE de març del 2015 que se centrava en els grans rius espanyols, en l’anterior pla de conca de l’Ebre i del Tajo, i també parlava de les conques. La Comissió Europea és conscient que aquesta zona està sotmesa a molta pressió. Ara cal que no només se centri en els grans rius, sinó també en els grans per a la comarca”.

En la visita, Gambús ha estat acompanyat pel president de la intercomarcal d’Unió de Girona, Xavier Dilmé, i per l’alcalde de Gualta, Jaume Fontdevila.