Gambús explica l’aposta europea per l’economia circular davant d’empresaris de l’Anoia

L’eurodiputat català ha participat en el tercer esmorzar circular, a Igualada, organitzat per la Unió Empresarial de l’Anoia

L’eurodiputat Francesc Gambús ha pronunciat la conferència “Fem-ho circular: l’aposta europea per una economia sostenible” en el tercer esmorzar circular, que ha tingut lloc a Igualada, organitzat per la Unió Empresarial de l’Anoia.

Gambús ha explicat a un grup d’empresaris de l’Anoia la necessitat d’impulsar “aquest canvi transversal de model productiu i de consum”, de transformar sosteniblement la nostra economia i quines accions s’han dut a terme des de les institucions europees en aquest sentit.

Competitivitat, llocs de treball i sostenibilitat

El diputat al Parlament Europeu, únic membre català a les comissions de Medi Ambient i d’Indústria, ha remarcat que “l’economia circular lliga la indústria, l’augment de la competitivitat, la creació de llocs de treball, la innovació… amb la preservació del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic”.

“L’economia circular és una oportunitat per a nous models de negoci i reconvertir els processos dels actuals i tenir un avantatge competitiu com a empresa sostenible”, ha assenyalat.

Accions d’administracions i empreses per la sostenibilitat

Així mateix, ha exposat accions que administracions i empreses poden impulsar: “incentivar compres verdes; crear incentius fiscals per a qui redueixi el consum de nous materials (incentivar fiscalment la circularitat); crear un nou tipus d’IVA que relacioni la capacitat circular d’un producte amb un tipus impositiu més tou (perquè sempre apliquem el principi de qui contamina paga però, qui descontamina, per què no pot tenir un benefici o una bonificació?); més formació i educació per a nous models de negoci…”.

Per això, ha apuntat que “ens cal l’emprenedoria, la innovació, l’impuls d’empresaris i la col·laboració del sector público-privat” per assolir els objectius de sostenibilitat.

Torn dels Estats per transposar directives europees

Francesc Gambús ha explicat l’impuls de la sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic per part de les institucions europees amb l’aprovació del paquet legislatiu d’economia circular. Aixímateix, ha instat els Estats i la resta d’administracions perquè “transposin aquestes directives a les normatives pròpies i es fixin les mesures per aconseguir aquests objectius”.

“Europa ha situat els objectius d’arribar a un 65% de reciclatge el 2035, assolir el 70% de reciclatge d’embalatges per al 2030 i reduir els residus que van a l’abocador fins a limitar-los a un 10% del total, per a l’any 2035”, ha assenyalat.