Gambús destaca l’aposta europea pel pilar social i les polítiques d’eficiència energètica per lluitar contra la pobresa

La jornada ha comptat amb la participació del president de la Taula del Tercer Sector, Oriol Illa, així com de representants de la Fundació Arrels, l’Institut Cerdà i CCOO Catalunya

L’eurodiputat Francesc Gambús ha clos la segona edició de la jornada “Una Europa amb valors” en què s’ha debatut sobre la pobresa i com s’afronta aquesta realitat des de les entitats socials i des de les institucions europees.

La jornada, organitzada per l’Oficina Parlamentària de Gambús, s’ha celebrat a la seu de les institucions europees a Barcelona i ha comptat amb la participació del president de la Taula d’entitats del Tercer Sector de Catalunya, Oriol Illa, el director de l’àrea d’Innovació Social de l’Institut Cerdà, Daniel Ortiz, el secretari de Treball, Economia i Estudis de CCOO Catalunya, Ricard Bellera, i l’advocada i membre equip directiu de la Fundació Arrels, Beatriz Fernández. L’acte ha estat dirigit i moderat pel periodista Adrià Bas, presentador del programa “Solidaris” de Catalunya Ràdio.

El diputat català a l’Eurocambra ha incidit en la importància de la prevenció de la pobresa a través de les polítiques socials i ha defensat que “ens caldria començar a considerar l’educació com la política social a llarg termini, apostar per una educació més enllà de la formació acadèmica, que aporti valors, que aporti responsabilitat social, que sigui la primera eina per evitar la pobresa a llarg termini i per pal·liar-la”.

Gambús també ha destacat que és essencial apostar pel pilar social europeu, impulsat des les institucions europees com la concreció d’aquella «triple A social» a la qual es va referir el president de la Comissió Europea, el demòcrata-cristià Jean Claude Juncker, a l’inici de la legislatura. I ha explicat que aquest “pilar social que ha de servir com a base per a la igualtat d’accés al mercat laboral, la protecció social sostenible i unes condicions laborals justes”.

L’eurodiputat, que és membre de la Comissió de Medi Ambient en nom del Grup del Partit Popular Europeu, també ha assenyalat que les polítiques energètiques seran importants per establir codis comuns en eficiència energètica.

Per la seva banda, el president de la Taula del Tercer Sector, Oriol Illa, ha remarcat que les situacions de pobresa repercuteixen a tota la societat i ha dit que “una societat està cohesionada quan hi ha equitat i igualtat”. També ha afegit que “a Catalunya, hi ha 98.000 llars on no hi entra cap ingrés”, ha exposat, però ha assenyalat que “a banda de la renda garantida amb l’objectiu que cap llar tingui 0 ingressos, és imprescindible l’acompanyament i la inserció social i laboral”. Illa també ha lamentat que, a Europa, no hi ha una definició comuna de pobresa i de pobresa energètica i ha apuntat que “cal resoldre conjuntament la vulnerabilitat i protegir l’estat del benestar, perquè és un pilar fonamental de la nostra societat i evita els populismes i la xenofòbia”.

En la taula rodona titulada “La pobresa només és una però es presenta amb diferents cares”, el director de l’àrea d’Innovació Social de l’Institut Cerdà, Daniel Ortiz, ha parlat sobre pobresa energètica: “més de mig milió de persones a Catalunya (7%) la pateixen” i ha destacat la imprescindible col·laboració entre la societat, empreses i els governs.

El secretari de Treball, Economia i Estudis de CCOO Catalunya, Ricard Bellera, ha reclamat “actualitzar els indicadors europeus de pobresa i de polítiques d’inclusió”. A més, ha defensat que “la lluita contra la pobresa ve inspirada d’Europa. Cal reviure la Unió Europea com un marc de garanties socials, no com un mercat econòmic. Aquest caire social és el que ens dóna la identitat europea”.

Finalment, l’advocada i membre equip directiu de la Fundació Arrels, Beatriz Fernández, ha explicat les dades del darrer cens de persones dormint al carrer que ascendeix fins a 1026 persones. A més, ha destacat la importància d’aquest cens per a la identificació i la inserció.

“Una Europa amb valors” és un conjunt de jornades organitzades per l’Oficina Parlamentària de l’eurodiputat Francesc Gambús que tracta sobre la crisi dels valors europeus, propostes per pal·liar l’allunyament dels ciutadans vers el projecte europeu i el paper de la societat civil per construir una Europa amb valors.