Gambús confia que s’arribarà a un acord amb el Consell Europeu sobre el paquet d’economia circular abans d’acabar el 2017

L’eurodiputat català ha dit que, a banda de la modificació de les directives europees de residus, abocadors, envasos i els aparells elèctrics i electrònics, també s’estan treballant a l’Eurocambra els àmbits d’ecodisseny, fertilitzants i gestió de l’aigua

L’eurodiputat català Francesc Gambús ha participat en la jornada “Economia circular i les 4R (repensar, reduir, reciclar i reutilitzar). Res es perd, tot s’aprofita”, a Girona, per explicar les modificacions introduïdes pel Parlament Europeu en el paquet d’economia circular de la Comissió Europea.

Gambús ha exposat que “s’arribarà a un acord amb el Consell Europeu sobre el paquet d’economia circular abans d’acabar el 2017. Aquesta és la voluntat amb què està treballant la presidència del Consell que, actualment, ostenta Estònia”.

L’eurodiputat català, que va ser portaveu del grup del Partit Popular Europeu en un dels informes d’aquest paquet legislatiu, ha destacat la importància d’aquesta transició “cap a un model circular. És un repte indefugible i representa un canvi integral i transversal de model econòmic que passa per un consum responsable amb el medi ambient, una economia més justa i una responsabilitat compartida entre el productor i el consumidor”. “Qui primer s’hi vagi adaptant, estarà en millors condicions de situar-se al futur de la nostra societat global”, ha afirmat i ha insistit que “no podem perdre l’oportunitat i l’avantatge competiu, mediambiental i social que suposaria orientar l’economia catalana cap al model circular”.

Les directives europees que s’han modificat són les de residus, abocadors, envasos i els aparells elèctrics i electrònics. Així mateix, l’eurodiputat, únic membre català a la Comissió de Medi Ambient del Parlament Europeu, ha explicat que també s’està treballant en els àmbits d’ecodisseny, fertilitzants, gestió de l’aigua…

D’entre els objectius que s’ha marcat la Unió Europea, Gambús ha destacat “la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle en un 40% pel 2030, en un 60% en 2040 i un 80% en 2050 respecte als nivells de 1990”, assolir el 70 % de reciclatge, reduir a la meitat el malbaratament d’aliments (actualment, és de 89 milions de tones), reduir un 30 % les deixalles al mar, reduir les 600 milions de tones de residus que es podrien reciclar o reutilitzar… I ha explicat que s’han trobat esculls en la definició de residu municipal, dels objectius de reciclatge i el punt d’inici del reciclatge.

“És un canvi en la cultura econòmica, una cultura més sostenible i responsable que, alhora, pot aportar a les empreses l’estalvi d’uns 600.000 milions d’euros cada any, a la vegada que ens comprometem amb un rerefons més social i més èticament responsable”, ha assenyalat Francesc Gambús i ha destacat la importància de “reduir, reutilitzar i reciclar els nostres recursos. Convertir un sistema lineal on tot acaba a l’abocador, en aquest sistema circular, on res es perd, tot es transforma i tot s’aprofita”.

El diputat a l’Eurocambra ha explicat que el Banc Central Europeu ha posat a disposició una plataforma de finançament per identificar projectes potencials, assessorar, donar suport i millorar oportunitats en aquests projectes d’economia circular.

Gambús ha estat presentat per la directora de l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, Maite Calvo. La conferència, que ha tingut lloc al Parc Científic Tecnològic de la Universitat de Girona, ha estat organitzada per Europe Direct de Girona, la Diputació de Girona, el Consell d’Iniciatives Locals per al Medi Ambient de les Comarques Gironines, la Universitat de Girona i el Consell Català del Moviment Europeu.