Gambús: “El concepte ‘ecodisseny’ té data de caducitat. Tots els dissenys han de ser sostenibles”
L’eurodiputat català ha parlat de la política europea d’ecodisseny al Congrés Nacional de Medi Ambient (CONAMA) a Madrid
L’eurodiputat Francesc Gambús ha pronunciat la conferència sobre la “Política europea d’ecodisseny”, aquest matí, en el Congrés Nacional de Medi Ambient (CONAMA) que se celebra del 26 al 29 de novembre a Madrid, organitzat per la Fundación CONAMA.
En l’inici de la seva intervenció, Gambús, que ha estat ponent a l’ombra (portaveu del Grup del Partit Popular Europeu) de l’informe sobre ecodisseny aprovat a l’Eurocambra al maig d’aquest any, ha assenyalat que “el concepte ‘ecodisseny’ té data de caducitat. Parlar d’ecodisseny implica que hi ha una altra forma de dissenyar que no és eco” i, per això, ha remarcat que “l’ecodisseny ha de ser l’única opció. Tots els dissenys han de ser sostenibles”.
“Davant la resposta de la Comissió Europea que no té intenció de modificar la directiva d’ecodisseny vigent des de 2009, seguirem reclamant l’adaptació de la Directiva als canvis tecnològics i als objectius d’eficiència de materials i reducció de residus que ens planteja la transició cap a una economia circular”, ha afirmat.
No s’inclouen els telèfons mòbils
“La Comissió Europea ha reconegut obertament que no és capaç d’avançar a la mateixa velocitat que els avenços tecnològics”, ha reblat Gambús i ha criticat que “un dels aspectes més greus de l’actual legislació és la falta d’inclusió dels telèfons mòbils”. “Només es recicla entre l’1 i el 5% dels metalls estranys utilitzats en la fabricació dels mòbils”, ha incidit.
L’eurodiputat ha destacat la introducció de mesures sobre la implementació de l’ecodisseny: “compartir pràctiques i mesures de seguretat dels productes entre Estats, l’aplicació de mètodes de detecció ràpida de productes que no respecten el que estableix a la legislació i, també, mesures dissuasòries, com aplicar sancions als fabricants que no compleixin amb les normatives”.
“La directiva d’ecodisseny, vigent des de 2009, ha estat un valor afegit i valorada molt positivament tant per sectors industrials, com per ONGs i per experts”, ha dit. Per això, ha destacat que “la política europea de disseny ecològic i etiquetatge és eficaç i esperançadora: l’estalvi d’energia primària a l’any ascendiria a 175 milions de tones, aprox., equivalents de petroli i correspon a una reducció de les emissions de CO2 de 320 milions de tones a l’any”.
El diputat al Parlament Europeu ha remarcat que “hem de seguir fomentant la innovació al servei del medi ambient, l’economia al servei de la sostenibilitat i el progrés humà al servei del planeta, sense oblidar mai el creixement econòmic, la societat del benestar i el mercat laboral”.
Incidir en el disseny i la producció sense residus
“El 80% dels danys ambientals i el 90% dels costos que ha d’assumir el fabricant es generen en dissenyar els productes”, ha afirmat i ha apuntat que “hem de maximitzar la circularitat dels residus i enfocar-nos en la fase inicial de la gestió (extreure i fabricar) per tal d’avançar en el disseny i la producció sense residus”.
Gambús ha exposat la tasca parlamentària que s’ha fet en l’àmbit de la sostenibilitat: el pla sobre economia circular, informe sobre l’ús eficient dels recursos, sobre la vida útil dels productes i un informe sobre la implementació de la directiva d’ecodisseny.
El diputat membre del Grup del Partit Popular Europeu ha ressaltat “el compromís de la UE per avançar en la transició de l’economia europea cap a una economia circular amb baixes emissions i més sostenible”.
I ho ha exemplificat amb “el lideratge en els Acords de París contra el canvi climàtic, la inversió de més de 220 milions d’euros del pressupost comunitari en projectes ecològics i hipocarbònics, la clarificació de normatives sobre etiquetatge de l’eficiència energètica, entre d’altres”.