La Fundació Arrels, el far de la nostra humanitat

Article publicat a Catalunya Cristiana

Mil persones dormint al carrer. Avui, a Barcelona.

Són 3.500 les persones que no tenen llar a la ciutat de Barcelona, més de 48.000 a Catalunya i més de 400.000 a Europa. Són dades esfereïdores, darrere de les quals hi ha persones, famílies senceres, que s’han vist abocades a demanar ajuda o, directament, haver de dormir al carrer.

Davant d’aquesta realitat que ha anat en augment en els darrers anys, la Fundació Arrels acompanya aquestes persones en el seu camí cap a l’autonomia i els ofereix allotjament, alimentació i atenció social i sanitària. I el més important, l’escalf. Són persones que s’han quedat a la perifèria de la nostra societat del benestar. I Arrels els estén la mà.

El voluntariat, la dignitat, l’acompanyament… mouen la seva acció. Aquests són també els valors intrínsecs sobre els quals es va edificar la UE: l’ajuda als altres, la cohesió social i el benestar comú. Arrels és exemplar a l’hora de parlar de ciutadania i de valors europeus.

Per aquest motiu, vam decidir presentar la seva candidatura al Parlament Europeu per optar al Premi Ciutadà Europeu 2018. I l’Eurocambra ha reconegut la tasca d’Arrels i li ha concedit aquest guardó. Arrels se l’ha guanyat a força de servir i atendre, sensibilitzar, denunciar situacions injustes, fer propostes i estar al costat de qui més ho necessita.

Les administracions públiques no sempre arriben on haurien d’arribar. Per això, Europa necessita d’aquesta ciutadania activa perquè tothom pugui viure en unes condicions dignes. Això que coneixem com a benestar social és quelcom que només es dóna al Vell Continent. Hem de seguir treballant perquè ningú es quedi enrera. Aquest és l’objectiu del Pilar Social Europeu.

Arrels seguirà sent necessària per a la societat europea mentre persisteixi l’exclusió social i hi hagi persones dormint al carrer. Avui, encara és així.

Mai hem de deixar de treballar per construir una societat inclusiva on el benestar arribi a tothom. En aquest sentit, Arrels és el far de la nostra humanitat.