Gambús presenta el paquet d’economia circular que aprovarà el Parlament Europeu

L’eurodiputat ha remarcat en la trobada amb mitjans de comunicació a la seu de les institucions europees que l’acord al qual s’ha arribat és ambiciós, realista i consensuat amb els Estats

L’eurodiputat català Francesc Gambús ha presentat aquest matí el paquet legislatiu d’economia circular (“Waste package”) que el Parlament Europeu aprovarà en la propera sessió plenària de mitjans d’abril i que modifica les directives d’abocadors, residus, envasos i aparells elèctrics i electrònics.

La trobada amb els mitjans de comunicació ha estat organitzada per l’Oficina d’Informació del Parlament Europeu a Barcelona i ha tingut lloc a l’Aula Europa de la seu de les institucions europees. Presentat pel director del PE a Barcelona, Sergi Barrera, Gambús ha explicat l’acord al qual ha arribat l’Eurocambra amb el Consell que “conjuga l’impuls a la reindustrialització i el creixement econòmic europeu amb la lluita contra el canvi climàtic i la conservació del medi ambient”.

Francesc Gambús ha definit l’economia circular com “un canvi de model productiu sota el paradigma de la sostenibilitat, centrat a reaprofitar els nostres recursos, fer la nostra economia sostenible i mantenir la capacitat de creació de riquesa d’aquesta economia sostenible”.

Acord ambiciós, realista i consensuat

Gambús, únic membre català a les comissions de Medi Ambient i d’Indústria al Parlament Europeu, ha anunciat que aquest “és un acord ambiciós, alhora que realista. També ha destacat la “rapidesa” i el “consens” de l’acord: “hi ha hagut una voluntat d’arribar a acords entre l’Eurocambra i el Consell, així com entre els mateixos Estats. És un acord molt treballat i consensuat”.

Francesc Gambús ha estat ponent a l’ombra en la directiva sobre abocadors, portaveu del grup en l’informe sobre la directiva d’Ecodisseny i ponent de l’informe per reduir i simplificar diverses directives ambientals.

Gambús ha recalcat que la transició cap a una economia circular és “un canvi de mentalitat” que va “de dalt a baix i de baix a dalt en les institucions, però que també necessita la participació de la ciutadania”. Per això, ha dit, “també és important la conscienciació i la pedagogia”.

Objectius circulars

L’acord estableix objectius obligatoris per reduir i prevenir els residus, fomentar el reaprofitament i la reutilització dels productes, així com millorar el procés de reciclatge en tots els països de la UE i apostar per la recerca, la innovació i l’ecodisseny.

En aquest sentit, ha apuntat que s’estableixen “objectius a llarg termini amb períodes d’excepció, especialment per als països de l’est, que obliguen a presentar plans específics i revisar periòdicament els objectius”.

El diputat, membre independent en el Grup del Partit Popular Europeu, ha exposat l’objectiu d’arribar al 65% de reciclatge l’any 2035 a la UE, al 70% de reciclatge d’empaquetatges per a l’any 2030 i reduir el malbaratament alimentari al 50% el 2050, així com assolir l’objectiu que els residus municipals que acabin en abocadors sigui el 10% pel 2035. També s’estableix la responsabilitat obligatòria del productor en bateries, vehicles i acumuladors, i també per primera vegada del seu empaquetatge, a partir del 31 de desembre de 2024.

Àmbits vinculats a la transició circular

D’altra banda, Francesc Gambús també ha explicat altres informes que s’estan treballant “vinculats a aquesta transformació de l’economia europea”: la directiva d’eficiència energètica en edificis, la lluita contra l’obsolescència programada, una estratègia de plàstics, la revisió de la Directiva d’ús de productes fertilitzants en l’agricultura, la revisió de la directiva d’aigua de boca, la revisió de la directiva d’ecodisseny i la directiva de recuperació d’aigües.

Avantatges

Així mateix, l’eurodiputat català ha relatat els avantatges de l’economia circular i ha remarcat que “l’economia circular és l’eina per lluitar contra el canvi climàtic, assolir els objectius de l’Acord de París i crear llocs de treball”. Així mateix, permetrà un estalvi “de fins a 600.000M€ per a les empreses per la reducció del cost en la compra de materials” i un estalvi d’uns “500 € per llar a l’any en la factura energètica”.