Creiem en les persones. Believe in people.

20140309-195805.jpg

Aquest dijous i divendres (6 i 7 de març), a Dublín, la família demòcratacristiana europea, que a desgrat d’Unió Democràtica de Catalunya ja fa anys que es va ampliar més enllà dels límits de la nostra ideologia (fent entrar partits tant llunyans de nosaltres com el Partido Popular o Forza Italia), va celebrar el seu congrés de preparació de les eleccions europees del proper 25 de maig i vam escollir el nostre candidat a la presidència de la Comissió Europea, el bon amic d’Unió Jean-Claude Juncker, luxemburguès.

Malgrat aquesta ampliació, que com ja he dit no ens agrada, el programa electoral segueix ajustant-se un cop més a les nostres conviccions. A més, la nostra posició resulta ara estratègica per a fer molta feina a favor del procés de transició nacional, transmetent el missatge de forma discreta i sense càmeres. N’hem fet ja molta, i continuarem fent-ho així. Com diu el document de prioritats del PPE pel període 2014-2019, “creiem en les persones, en el seu potencial i en la seva capacitat per construir la vida que desitgen”.

Creiem en les persones dinàmiques, emprenedores, amb talent, motivades i entregades, i treballem per crear un entorn que els hi permeti de prendre la iniciativa, no només en benefici propi, sinó en el de tota la societat.

Creiem en les persones que experimenten amb noves idees, assumeixen riscos i no temen el fracàs. Persones que segueixen endavant fins arribar a on es proposen. Persones que s’adapten, canvien, aprenen, es transformen, creixen i creen. Persones que ensopeguen i s’aixequen. Volem contribuir al seu èxit i a ajudar-les quan es troben en dificultats. Creiem en la importància de donar seguretat a aquells que la necessiten i en oferir a tot el món les mateixes oportunitats per triomfar i tirar endavant.

Volem que les nostres empreses familiars, els petits negocis, els creadors, inventors, científics i autònoms es converteixin en models d’innovació i excel·lència, tant a Europa com a la resta del món. Per a nosaltres, per damunt de l’economia sempre hi ha les persones, i Europa és i ha de ser una garantia d’això.

Creiem en l’economia social de mercat. O, més ben dit, com va recordar-nos Bono, el cantant d’U2, que ens va acompanyar amb un emotiu discurs sobre la identitat europea, l’economia eco-social de mercat. L’adaptació al segle XXI d’aquella doctrina econòmica que va fer superar la postguerra mundial a Alemanya i a la resta d’Europa. Aquella doctrina que defensa l’economia de mercat amb l’objectiu de disposar de recursos per poder desenvolupar polítiques socials universals per poder tenir cura de totes les persones. De totes. Perquè les que avui estan bé, no saben com estaran demà. I perquè les que avui precisen d’ajuda, han de tenir l’esperit de voler deixar de necessitar-la.

Seguim creient en la justícia social davant les conseqüències d’una crisi econòmica que ha incrementat les desigualtats, amb pocs rics cada cop més rics, i molts pobres cada vegada més pobres, amb la desaparició progressiva de les classes mitjanes, amb el perill d’adob dels populismes que això suposa, amb el risc de trencament, en definitiva, de la cohesió social.

Treballem i treballarem amb vocació i decidits a garantir la dignitat de la persona, un concepte integral de treball digne, la formació continua, els drets a un habitatge i a la capacitat de formar família si així es desitja. La nostra és la defensa de les persones, és la reivindicació de la ciutadania europea, de l’orgull de sentir-se membre d’una Europa de valors, unida i cohesionada, que alhora respecta i protegeix les diferències i les identitats diverses com a pròpies que li són.

L’Europa de les persones, l’Europa fonamentada en la participació, en el diàleg, en unes institucions transparents, cada vegada més obertes i, per fi, decididament democràtiques, amb l’elecció del president de la Comissió a partir del resultat de les eleccions al Parlament Europeu.

En resum, volem restaurar la confiança en Europa. Volem que els propers cinc anys siguin els del creixement i la recuperació. Volem que els propers cinc anys siguin els del rellançament de l’economia social de mercat. I tot plegat, perquè creiem en les persones. Com preconitzava Maritain, com preconitzava Mounier, com actuaven els pares fundadors de la Unió Europea, Monnet, Schuman, Adenauer, De Gasperi. Com defensava i defensa, des del 1931, Unió Democràtica de Catalunya.