COP24, compromís renovat contra el canvi climàtic
Els resultats de la COP 24 poden no haver estat els esperats o no ser els que voldríem al 100%. Però tampoc podem caure en el pessimisme, perquè s’han assolit importants compromisos en aquesta cimera contra el canvi climàtic que s’ha celebrat a Katowice (Polònia).
Partim d’una primera base, que és l’acord per implementar els compromisos als quals vam arribar a París durant la COP21 (2015).
És cert que l’IPCC (Grup intergovernamental d’experts sobre el canvi climàtic), recentment, ha publicat un informe que ens encoratja a avançar més ràpidament en la transició energètica cap a una economia neta en emissions que limiti l’augment de les temperatures per sota dels 1’5 graus. Per això, cal arribar a un balanç d’emissions 0 en algun punt abans de 2050, respecte a les emissions de gasos d’efecte hivernacle de 1990.
Malgrat aquest nou informe, el compromís tancat que vam arribar a París fa 3 anys era la limitació per sota dels 2 graus, amb les perspectives de poder arribar a estar per sota dels 1’5 graus respecte als temps preindustrials. I, a Katowice, ens hem mantingut en aquests objectius. Així mateix, hem renovat també el compromís per dotar de fons econòmics, amb 100.000 milions de dòlars, per part dels països industrialitzats per ajudar els països en desenvolupament a reduir l’impacte ambiental del seu creixement.
Així i tot, no tenim un entorn de confiança. D’una banda, els Estats Units volen sortir de l’acord de París, malgrat que l’acord no ho permet encara, atès que només es pot sortir tres anys després d’haver entrat en vigor. Per sort, les principals ciutats nord-americanes i els estats amb més pes demogràfic ja van anunciar que pensaven continuar lluitant contra el canvi climàtic. Per l’altra, països en vies de desenvolupament, com Brasil, volen treure profit econòmic a través de la venda de drets d’emissió que no utilitzaran, fet que desincentiva la promoció de polítiques públiques en la línia de la reducció d’emissions.
Malgrat això, la Unió Europea, liderada pel Comissari Arias – Cañete, ha aconseguit mantenir els compromisos de París amb les altres parts, i malgrat que els acords deixin un gran marge de discreció als estats, malauradament, no tenim una altra via que no sigui l’autoexigència, tant per part dels mateixos governs, com per part nostra a l’hora de decidir el nostre vot en les eleccions que vindran, quan s’hauran de rendir comptes davant la ciutadania.
Aquest nou any que estem a punt de començar serà clau per a la lluita climàtica. No només per la celebració d’una cimera pel clima sota els auspicis de les Nacions Unides, sinó també perquè serà l’any que els Estats Units decidiran si surten o no de l’acord de París. En tot cas, des de la Unió Europea, seguirem liderant el canvi en el nostre model econòmic per aconseguir una economia circular i neutra en emissions, així com garantir la sostenibilitat i el progrés econòmic, social i mediambiental.